24.01.2017 09:00

Van Basten: "Hoop onzin voorbij zien komen"

Marco van Basten heeft onlangs veel over zich heen gekregen. Na een interview met het Duitse Bild kreeg de oud-trainer van onder meer sc Heerenveen en AZ Alkmaar veel kritiek te verduren.

"Ik heb een hoop onzin voorbij zien komen", vertelt Van Basten aan Voetbal International. "Tien stappen? Waar komt dat vandaan dan? Ik heb een aantal punten benoemd waar we concreet mee bezig zijn en dat zijn er geen tien. Kennelijk haalt iemand er opmerkingen uit een ver verleden bij, zoals de vijf p's uit het basketbal, en dan komt het allemaal verkeerd naar buiten."

Van Basten werkt momenteel samen met de International Football Association Board om mogelijk een aantal regels in het voetbal te veranderen. "Dat gaat om een oplossing voor tijdrekken in de slotfase en het protesteren tegen scheidsrechters, een vierde wissel in de verlenging, de succesvolle proef met de videoreferee en het toestaan van elektronische apparatuur op de bank, zoals een laptop. Uiteindelijk bepaalt de IFAB wat ermee gaat gebeuren: ze keuren het goed of ze gaan over tot een testperiode. Over deze punten wordt begin maart een definitieve beslissing genomen."

Van Basten, die sinds september werkzaam is voor de FIFA, werd vooral aangepakt omdat hij de buitenspelregel wil afschaffen. "Mijn persoonlijke mening over buitenspel werd gevraagd. Zonder die vervelende regel gaat het echt leuker worden, daar ben ik van overtuigd. Je ziet hoe gevoelig zoiets ligt. Critici roepen gelijk dat spitsen dan voortaan balletjes gaan afwachten, zoals je dat bij de pupillen nog vaak ziet. Ik denk echt dat het reuze meevalt. Er zullen meer kansen gecreëerd worden."

"Maar zover is het natuurlijk nog lang niet. Net zoals je best zou kunnen denken aan shoot-outs, maar dan alleen bij wedstrijden om de Super Cup, als er geen verlenging is. Of wanneer er sprake is van een WK-groep van drie landen. De conclusie dat penalty's gaan verdwijnen, is dus veel te voorbarig. En ik begrijp dat veel mensen bij zo'n gesprek over buitenspel vinden dat het wel erg snel gaat. Maar die regel staat bijvoorbeeld niet eens op de agenda van de IFAB-bijeenkomst in maart. Ik vind het niet erg dat er discussie ontstaat, dat is ook juist de bedoeling. Ik hoop alleen wel dat mensen het verschil blijven zien tussen concrete voorbeelden en proefballonnetjes."

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner