23.12.2017 09:30

Warming-up: 10 statistieken voor El Clásico

Om 13.00 uur trappen Real Madrid en FC Barcelona af voor een van de mooiste affiches van het jaar: El Clásico. In aanloop naar die wedstrijd 10 statistieken over het duel der Spaanse grootmachten.

1. Messi topscorer van El Clásico
Er is geen enkele speler die meer doelpunten maakte in El Clásico dan Lionel Messi. De Argentijn speelde het duel 36 keer en daarin was hij goed voor 24 doelpunten. Sportieve rivaal Cristiano Ronaldo speelde 28 wedstrijden met Real Madrid tegen Barça, waarin hij 17 doelpunten maakte. Daarmee komt hij op de derde plaats bij de topscorers aller tijden. Bekijk hier de gehele topscorerslijst van El Clásico.

2. Real Madrid ongenadig in Supercopa
In het Santiago Bernabéu staat de eerste El Clásico van de competitie op het programma, maar wel al de derde van het seizoen. In de Spaanse Supercup kwamen Real Madrid en Barcelona elkaar al tegen. De kampioen (Real) maakte gehakt van de bekerwinnaar (Barça). In Madrid werd het 2-0, in Barcelona 1-3. Ronaldo eiste in augustus een hoofdrol op door in het hol van de leeuw een prachtige goal te maken, maar ook door zijn rode kaart.

3. Geen doelpuntenmachine bij De Koninklijke
Er werd wat lacherig gedaan over de zomeraankoop van Barcelona: Paulinho kwam voor ruim dertig miljoen euro over uit China. Toch staat de 29-jarige middenvelder met zes doelpunten aanzienlijk hoger op de topscorerslijst van de Primera División dan de topscorers van Real Madrid. Paulinho staat gedeeld twaalfde, de eerste Madrileen komt pas vanaf plaats 22. Ronaldo, Isco en Marco Asensio maakten vier doelpunten en zijn daarmee clubtopscorer.

4. Real Madrid in de achtervolging
Voor Real Madrid moet er na negentig minuten niets minder dan een driepunter overblijven. De achterstand op koploper Barcelona is al aanzienlijk opgelopen. Het verschil op de ranglijst tussen de regerend kampioen en de koploper is elf punten, al heeft Real Madrid een wedstrijd minder gespeeld. De ploeg van trainer Zinédine Zidane staat op een teleurstellende vierde plaats.


5. Snelste doelpunt
Nog nooit werd er zo vroeg in de wedstrijd al gescoord als op 11 december 2011. Karim Benzema opende toen al na twintig seconden de score namens Real Madrid. Erg onder de indruk waren de Catalanen niet, want in Madrid werd er vervolgens een 1-3 overwinning behaald.

6. Grootste overwinningen
In de Primera División is een marge van zes doelpunten het grootste doelpuntenverschil ooit in El Clásico. Op 3 februari 1935 won Real Madrid in eigen huis met 8-2 van de rivaal. Een dusdanig hoge score werd nooit meer geëvenaard, maar een verschil van vijf doelpunten kwam in recentere tijden nog wel voor. De laatste monsterscore komt uit 2010, toen Barça in Camp Nou met 5-0 over de bezoekers heen walste.

7. Messi faalt vanaf de stip
Messi is met veertien doelpunten de topscorer van La Liga, waarvan er één van de stip kwam. De Argentijn is absoluut geen zekerheid vanaf elf meter. Geen enkele speler in de grootste vijf competities van Europa miste meer strafschoppen in 2017. Vorige week faalde Messi tegen Deportivo La Coruña (4-0) voor de derde keer. Wel werd dat aantal ook bereikt door Edison Cavani (PSG) en Domenico Berardi (Sassuolo).

8. Individuele prijzen
Zowel Ronaldo als Messi mocht de afgelopen weken een individuele prijs aan het eigen publiek tonen. Ronaldo werd voor de vijfde keer gekozen tot beste voetballer van de wereld, Messi won de Gouden Schoen als topscorer. Sinds Ronaldo op 29 november 2009 zijn eerste Clásico speelde, draait de wedstrijd ook om de strijd tussen de twee beste spelers van de wereld. Dat zal deze editie niet anders zijn.

9. Magneet in het houtwerk
Het doelsaldo van FC Barcelona is het beste van de competitie: meeste goals voor (42), minste goals tegen (7). Toch heeft de ploeg wel een flinke portie pech. Geen enkele ploeg in Europa raakte vaker de paal of lat dan de Catalanen: negentien keer.

10. Real Madrid met historisch voordeel
De eerste editie van El Clásico in La Liga staat in het Santiago Bernabéu op het programma. In Madrid heeft de thuisploeg een duidelijk voordeel. Van de 87 wedstrijden in de Spaanse hoofdstad, won Real Madrid er 52. Twintig keer gingen de punten mee naar Catalonië en vijftien keer eindigde de wedstrijd in een gelijkspel.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner