09.01.2018 08:00

Ingezoomd op: de carrière van sensatie Coutinho

Philippe Coutinho transfereerde afgelopen zondag van Liverpool FC naar FC Barcelona. De Catalaanse club moest een gigantisch prijskaartje neerleggen voor de Braziliaanse middenvelder, Coutinho kostte maar liefst 160 miljoen euro. Daarmee is hij de op twee na duurste speler ooit. Vandaar een blik op de nog altijd prille carrière van de 25-jarige creatieveling.

Als jeugdspeler van het Braziliaanse Vasco da Gama maakte hij furore en speelde hij zich in de kijker van meerdere topclubs uit Europa. Inter besloot Coutinho op zijn zestiende te kopen voor een kleine vier miljoen euro, maar tot zijn achttiende in Brazilië te laten. Namens Vasco da Gama speelde Coutinho zeven wedstrijden in de Braziliaanse Série A en scoorde hij eenmaal in het met 3-2 gewonnen duel van Internacional. 

Het debuut van Coutinho bij Inter was meteen als invaller in de UEFA-Supercup 2010, maar Atlético Madrid was met 0-2 te sterk. In zijn eerste anderhalve seizoen in Milaan kwam hij maar mondjesmaat aan spelen toen, waarna Inter besloot om Coutinho voor een half seizoen te stallen bij Espanyol. Daar kwam hij beter tot zijn recht, want in een paar maanden kwam hij tot zestien Primera División-duels en maakte hij vijf treffers.

In de zomer van 2012 keerde hij terug bij Inter, maar tijdens de eerste seizoenshelft kreeg de spelmaker slechts drie basisplaatsen. De club uit Milaan zag geen heil meer in de Braziliaan en besloot in de winterstop een bod van Liverpool FC van dertien miljoen euro te accepteren. Na zijn debuut bij The Reds speelde hij alle wedstrijden mee in het restant van zijn eerste Premier League-seizoen. In die dertien optredens scoorde de technicus driemaal. 

Tijdens het vierde seizoen van Coutinho bij Liverpool FC, bereikte de club de finale van de Europa League door onderweg onder meer Manchester United en Borussia Dortmund te verslaan. In de finale bleek het Spaanse Sevilla FC echter met 1-3 te sterk voor Liverpool. Sevilla werd toen in mei 2016 voor het derde achtereenvolgende seizoen de winnaar van de tweede grootste Europese bekercompetitie. 

Ondanks dat het verliezen van de Europa League-finale op sportief gebied de grootste tegenslag was van Coutinho, kan de aanvallende middenvelder terugkijken op een fenomenale tijd in de Premier League. Na zijn debuutseizoen was hij onder alle trainers een vaste waarde in het elftal van Liverpool FC, op een blessure of wisselbeurt in verband met het overvolle wedstrijdprogramma na. Afgelopen zomer leek een transfer naar FC Barcelona al in de maak, maar deze ketste toch af. Nu is de overstap van Coutinho naar Barça afgerond en kan hij beginnen aan een nieuw hoofdstuk. 


Premier League-wedstrijden van Coutinho bij Liverpool FC


In 2010 maakte Coutinho zijn debuut voor de Goddelijke Kanaries op zijn achttiende, als basisspeler in het vriendschappelijke duel met Iran (0-3 winst). Toch moest hij vier jaar wachten op zijn rentree bij het Braziliaanse nationale elftal, maar sinds 2014 behoort Coutinho vrijwel altijd tot de nationale selectie van zijn land. De grootste smet voor de 31-voudig international is het ontbreken in de selectie voor het Wereldkampioenschap in eigen land. 

Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner