26.01.2018 15:00

De kalender: Dost in finale, topper in Ligue 1

Met de rubriek 'De kalender' blikken we vooruit op de wedstrijden die gepland staan in het daaropvolgende weekend. Bas Dost gaat op jacht naar zijn eerste prijs in Portugal en Frankrijk de topper om Champions League-tickets.

Vrijdag, zaterdag en zondag
De charme van de FA Cup
Geen Premier League, maar wel een bomvol programma in Engeland. Het mogelijk meest prestigieuze nationale bekertoernooi van de wereld is in de vierde ronde. De zestien ploegen die deze ronde doorkomen staan in de achtste finales. Dit zijn de wedstrijden:

Zaterdag 27 januari
16.15u Valencia - Real Madrid
Crisis in Madrid, euforie in Valencia. Na een aantal magere jaren is Valencia weer terug aan de top. De ploeg van trainer Marcelino staat derde op de ranglijst, een plaats boven regerend kampioen Real Madrid. Zo'n goed seizoen is al even geleden, namelijk in 2003/2004. Toen pakte Valencia onder leiding van Rafael Benítez de Spaanse dubbel. De achterstand op koploper FC Barcelona is met veertien punten aanzienlijk, maar afgelopen woensdag werd wel ten koste van Deportivo Alavés de halve finale van de Copa del Rey bereikt.

De successen van Valencia staan in groot contrast met de crisis bij Real Madrid. De Madrilenen vangen de ene na de andere klap. Titelprolongatie lijkt onmogelijk en in de beker ging het volledig mis tegen CD Leganés. Een 0-1 uitzege werd in het eigen Santiago Bernabéu verspeeld (1-2) en uitschakeling volgde. Hoeveel krediet heeft succestrainer Zinédine Zidane opgebouwd om op zijn positie te blijven? Zidane volgde de ontslagen Benítez op in Madrid, maar die werd met betere prestaties ontslagen. Een nieuwe nederlaag in Estadio de Mestalla kan zomaar de spreekwoordelijke druppel zijn.

21.45u Vitória Setúbal - Sporting CP
Bas Dost gaat zaterdagavond op jacht naar zijn eerste prijs met Sporting CP. In de finale van de Taça da Liga, het tweede bekertoernooi in Portugal, is Vitória Setúbal de tegenstander. Dit bekertoernooi is uitsluitend toegankelijk voor clubs in de hoogste twee divisies, in tegenstelling tot het Taça bekertoernooi. Opvallend is de doelpuntenproductie van Dost in dit bekertoernooi. Waar hij in de competitie aan de lopende band scoort (negentien goals), was hij nog geen enkele keer trefzeker in de Taça da Liga. In de finale tegen Vitória Setúbal krijgt Dost zijn laatste kans om zijn stempel te drukken.

Zondag 28 januari
21.00u Olympique Marseille - AS Monaco
Langs de Middellandse Zee in Frankrijk ligt het Vélodrome van Marseille aan het water en 225 kilometer verderop het Stade Louis II van Monaco aan dezelfde zee. AS Monaco reist naar het westen voor de belangrijke wedstrijd tegen Olympique Marseille. Op de ranglijst is het verschil één punt in het voordeel van de thuisploeg.

In Frankrijk krijgt de nummer één en de nummer twee een direct ticket naar de Champions League, de nummer drie moet voorrondes spelen om zich te plaatsen voor de groepsfase. In Marseille kunnen de directe concurrenten beide een belangrijke slag slaan op weg naar die felbegeerde tickets.

Eredivisie

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner