23.02.2018 12:34

De kalender: zondag ene na andere topwedstrijd

Met de rubriek 'De kalender' blikken we vooruit op de wedstrijden die gepland staan in het daaropvolgende weekend. Vooral op zondag gaat het helemaal los met toppers in Nederland, Engeland en Frankrijk.

Vrijdag 23 februari
20.00u NEC - Fortuna Sittard
In de Jupiler League staat er een hele belangrijke wedstrijd op het programma in de strijd om promotie naar de Eredivisie. Jong Ajax is koploper - maar die ploeg mag niet promoveren - en daarna volgen NEC en Fortuna Sittard. Na een spectaculaire start van de competitie voor Fortuna Sittard, met een periodewinst, beginnen de Limburgers af te dalen. NEC staat al vier punten voor, FC Emmen (één punt), Jong PSV (twee punten) en SC Telstar (drie punten) hijgen in de nek. Een nederlaag in Nijmegen betekent dat Fortuna Sittard voorlopig pas op de plaats moet maken in de titelrace.

De mindere resultaten zorgden voor het ontslag van trainer Sunday Oliseh. Die beslissing volgde na vier nederlagen op rij en de 43-jarige Nigeriaan had zich volgens het clubbestuur onmogelijk gemaakt binnen de organisatie door 'verwijtbaar handelen.' Opvolger Cláudio Braga speelde in zijn vuurdoop gelijk tegen Telstar (1-1), waardoor Fortuna al vijf wedstrijden op rij niet wist te winnen.

Voor NEC komt het heel goed uit dat de wedstrijd in de eigen Goffert wordt gespeeld. De Nijmegenaren zetten maar geen mooie reeks neer, omdat in de uitwedstrijden steeds wordt verloren. De laatste drie thuiswedstrijden werden gewonnen, maar de laatste vier uitwedstrijden verloren. Lees hier meer over de negatieve metamorfose van NEC in uitduels.

Zaterdag 24 februari
20.00u Lille OSC - Angers SCO
Anwar el Ghazi zou zijn transfer naar Lille toch anders hebben voorgesteld. De oud-Ajacied is met zijn ploeg verwikkeld in een degradatiestrijd. De ploeg van trainer Christophe Galtier staat één punt boven de streep, maar bij verlies tegen Angers gaat de tegenstander eroverheen. Overigens doet El Ghazi het persoonlijk wel goed in Frankrijk. De tweevoudig international kwam in 23 van de 25 wedstrijden van zijn ploeg in actie.

Overzicht: Nederlanders actief in het buitenland

Zondag 25 februari
14.30u Feyenoord - PSV
Rotterdam, Eindhoven én Amsterdam zullen gespannen toekijken naar de topper in De Kuip. Door het puntenverlies van PSV tegen sc Heerenveen (2-2) ligt de titelstrijd weer open, maar niet voor de regerend landskampioen. Feyenoord moet zelf winnen om niet naar beneden te hoeven kijken. FC Utrecht (één punt) en PEC Zwolle (twee punten) willen maar wat graag direct de Europa League in en op de huidige vierde plaats van Feyenoord staan. Voor beide ploegen staan er verschillende belangen op het spel in de topper, maar wel grote belangen.

PSV heeft het traditioneel enorm zwaar in Rotterdam. Van de laatste zeven competitie-ontmoetingen won Feyenoord er zes en maar één keer ging PSV met de zege naar huis. Het laatste gelijkspel is al elf jaar geleden. Huidige PSV-trainer Phillip Cocu stond toen nog op het veld, Royston Drenthe was nog een groot Feyenoord-talent en PSV kwam dat seizoen tot de kwartfinales van de Champions League.

15.05u Manchester United - Chelsea
Zowel Manchester United als Chelsea baarde in de midweekse Champions League-speelronde opzien door de verdedigende speelstijl. Vooral United-coach José Mourinho kreeg het flink te verduren na het 0-0 gelijkspel op bezoek bij Sevilla. In de Premier League moeten beide ploegen echter winnen, want het staat allemaal heel dicht op elkaar in de strijd om de directe Champions League-tickets.

Toen Mourinho tussen 2013 en 2015 manager van Chelsea was, wist hij perfect hoe hij Manchester United moest uitschakelen. In de zes ontmoetingen wonnen The Mancunians er niet één. De eerste zege van Manchester United op Chelsea werd pas weer geboekt toen Mourinho de overstap had gemaakt. Vorig seizoen werd het 2-0 op Old Trafford voor de thuisploeg.

17.30u Arsenal - Manchester City: finale League Cup
De droom van Manchester City om alle vier de grote prijzen in één seizoen te winnen ging vorige week in rook op. Wigan Athletic kegelde The Citizens uit de FA Cup (1-0). Door een doelpunt van cultheld Will Grigg zijn er nog drie prijzen over voor de ploeg van Pep Guardiola: deze League Cup (finale zondagavond tegen Arsenal), Premier League (eerste plaats met zestien punten voorsprong) en de Champions League (0-5 zege op Basel, anderhalf been in de kwartfinales).

Voor Arsenal is het winnen van de League Cup een van de laatste houvasten om het seizoen nog te redden. In de Premier League staan The Gunners er belabberd voor met zeven punten achterstand op de Champions League-plaatsen, in de FA Cup werd Arsenal beschamend uitgeschakeld door Nottingham Forrest (4-2). Wat rest is de Europa League en deze finale tegen Manchester City.

21.00u Paris Saint-Germain - Olympique Marseille
Het houdt maar niet op met de topwedstrijden op deze zondag. De dag wordt afgesloten met Le Classique, de strijd tussen de twee grootste clubs van Frankrijk. PSG is de onbetwiste koploper, Marseille gaat met de huidige derde plaats de voorrondes van de Champions League in.

Met de oliesjeiks die in 2011 in Parijs neerstreken is de grootste charme er van het duel er wel af. PSG kon de duurste spelers kopen en heeft sportief enorme sprongen gemaakt. Sinds Nasser Al-Khelaifi met zijn Qatar Sports Investments de voetbalclub kocht, zijn de rollen volledig omgedraaid. De laatste zege van Marseille in Parijs dateert van 2010, toen de grote sterren nog niet waren neergestreken in het Parc des Princes.

Dertien ontmoetingen sinds de overname van PSG:

  • Negen overwinningen PSG
  • Drie remises
  • Eén zege Marseille

Dertien ontmoetingen voor de overname:

  • Twee zeges PSG
  • Vier gelijke spelen
  • Zeven overwinningen Marseille

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner