20.02.2018 10:00

Ingezoomd op: cultheld Grigg bij gelegenheid on fire

Will Grigg zorgde met de enige treffer van de wedstrijd voor dé sensatie in de achtste finale van de FA Cup. De spits van Wigan Athletic maakte tien minuten voor tijd de enige treffer tegen Manchester City en zorgde daarvoor dat de steenrijke formatie van Pep Guardiola uit het prestigieuze toernooi werd geknikkerd: 1-0. Zo is cultheld Grigg even een échte held.

De aanvaller uit Wales, inmiddels 26 jaar oud, vergaarde tijdens het afgelopen Europees Kampioenschap 2016 flinke bekendheid. Als relatief onbekende speler werd zijn persoonlijke nummer "Will Grigg's on Fire" een regelrechte hit in alle stadions. Hoewel Grigg totaal geen rol van betekenis speelde tijdens het eindtoernooi, galmde het nummer steevast over pleinen, in cafés en door de stadions, ongeacht of Wales participeerde tijdens de wedstrijd. 

De Noord-Ieren, die debuteerden tijdens het EK 2016, kenden een fantastisch toernooi en gingen als nummer drie van Poule C door naar de volgende ronde, maar werd daarin uitgeschakeld door Wales. Geen schande voor de debutant, maar zoals gezegd was de inbreng van aanvaller Grigg zeer gering. Sterker nog, de aanvaller kwam geen enkele minuut binnen de lijnen. Desondanks was hij de meest geliefde speler van het toernooi. 

Heldenstatus
Maar waar kwam de populariteit van Grigg precies vandaan? Met slechts tien interlands is hij geen bovengemiddelde international. Zijn status als cultheld gaat terug naar het clubseizoen voorafgaand aan het EK 2016. Aan het einde van 2015/2016 wint Wigan de titel in de League One, het derde niveau van Engeland, met een excellerende Grigg in de hoofdrol. De spits maakt een uitstekend eerste seizoen door bij zijn ploeg, nadat hij de zomer ervoor overkwam van Milton Keynes Dons. 

In veertig optredens scoort de Noord-Ier 25 treffers. Daarmee heeft hij een belangrijk aandeel in de titel en wordt hij gekroond tot topscorer van de competitie. Het zorgt ervoor dat hij een publiekslieveling wordt bij de fans van Wigan. De zingende Wigan-supporter Kennedy gaat in mei 2015 via Youtube de wereld over en een dj brengt vervolgens een speciale versie van het nummer uit. Nog voordat er is afgetrapt bij het EK staat het nummer bovenaan in de hitlijsten in het Verenigd Koninkrijk.

Grillig
Het typeert precies de status van Grigg. Bij wijlen is de aanvaller van onschatbare waarde voor zijn ploeg, maar nog vaker is hij een zeer anonieme voetballer, zoals zijn interlandcarrière verloopt. Want na de titel en promotie naar de Championship heeft Wigan het lastig. Met slechts vijf treffers in 33 wedstrijden kan Grigg niet voorkomen dat de ploeg op de voorlaatste plaats eindigt en rechtstreeks terugkeert naar de League One. Ook in het huidige seizoen is zijn productie niet bijzonder, met negen goals.

Ondanks zijn matige twee seizoenen in de competitie voert Grigg de topscorerslijst van de FA Cup aan. De treffer tegen Manchester City is voor het team een heel belangrijke, ook schiet hij zichzelf daarmee naar de nummer één positie. Dankzij een 1-0 overwinning op de sterrenformatie van Manchester City plaatste de club uit de League One zich tot kwartfinalist. Daarin speelt Wigan Athletic opnieuw in eigen huis en is Southampton de tegenstander en dus kan Grigg zijn positie verstevigen. 

Geen Noord-Ieren op het WK
Het aankomende Wereldkampioenschap in Rusland moet het zonder de Noord-Ieren doen. De ploeg was dichtbij kwalificatie voor het mondiale toernooi door tweede achter Duitsland te eindigen in de Poule C. Echter was Zwitserland over twee wedstrijden met 1-0 te sterk. De cultheld ontbreekt daarom tijdens het voetbalfeest, maar ongetwijfeld zullen fans van over de wereld in joligheid op pleinen, in cafés en door de stadions een viering maken van zijn persoonlijke hit. Laten we het hopen:

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner