16.06.2019 16:46

De tien vader-zoons in het Nederlands elftal

Er zijn tien families waarin de zoon zijn vader opvolgde in het Nederlands elftal. Justin Kluivert was vorig jaar de meest recente, maar negen anderen gingen hem al voor. Deze tien spelers volden hun vader op:

1. Jan Everse jr. - Jan Everse sr.
De eerste international die zijn vader opvolgde in het Nederlands elftal was Jan Everse junior. In 1975 speelde hij twee interlands voor het Nederlands elftal. Wat dat betreft deed zijn vader en naamgenoot het in 1949 iets beter, senior kwam tot drie interlands. Vader en zoon hebben wel in overeenkomst dat alle gespeelde interlands oefenwedstrijden waren.

2. René van der Gijp - Wim van der Gijp
René van der Gijp volgde in 1982 zijn vader op in Oranje. Thuis tegen Ierland (2-1) speelde hij de eerste van vijftien interlands. Vader Wim van der Gijp speelde in 1954 zijn enige wedstrijd. De oefeninterland tegen Zwitserland werd in Zürich met 3-1 verloren.

3 en 4. Erwin Koeman & Ronald Koeman - Martin Koeman
Martin Koeman speelde in april 1964 één vriendschappelijke interland, zijn twee zoons speelden regelmatiger voor Oranje. Negentien jaar na het debuut van hun vader, april 1983, debuteerden de broertjes Erwin Koeman en Ronald Koeman samen in het Nederlands elftal. In een pijnlijke 0-3 nederlaag tegen Zweden begonnen beide Koemans in de basis. Erwin kwam tot 31 interlands, huidige bondscoach Ronald speelde 78 wedstrijden voor het Nederlands elftal.


Klik hier of op de foto om naar de interlands van Ronald Koeman te gaan.

5. Youri Mulder - Jan Mulder
Negen interlands met drie doelpunten versus vier interlands met één doelpunt. Ook Youri Mulder is als zoon vaker opgeroepen voor het Nederlands elftal dan vader Jan Mulder. Beide spitsen kwamen tot een geringe hoeveelheid interlands, mede door een moordende concurrentie. Wim Kieft en Marco van Basten hielden Youri op de bank, Jan had Johan Cruijff voor zich in de pikorde. Toch werd Youri één keer van cruciaal belang voor Oranje. In 1995 behoedde hij het land van uitschakeling in de WK-kwalificatie door het winnende doelpunt te maken tegen Wit-Rusland.

6. Jordi Cruijff - Johan Cruijff
Volgens velen de beste (Nederlandse) voetballer aller tijden kwam tot 'maar' 48 interlands in het Nederlands elftal. Johan Cruijff leefde geregeld in onmin met de KNVB en speelde op 26 oktober 1977 zijn laatste interland, terwijl hij pas in 1984 stopte als profvoetballer. Johan voetbalde door tot zijn 37ste, zoon Jordi Cruijff maakte al op 22-jarige leeftijd zijn debuut voor Oranje (1996), maar er zat toch meer dan negentien jaar tussen de laatste- en eerste interland van vader en zoon. Jordi speelde alleen in het kalenderjaar 1996 voor het Nederlands elftal. Van de acht interlands waren er vier wedstrijden op het Europees Kampioenschap in Engeland.


Klik hier of op de afbeelding om naar de interlands van Johan Cruijff te gaan.

7. Nigel de Jong - Jerry de Jong
Als speler van PSV haalde Jerry de Jong in 1990 het Nederlands elftal. Onder bondscoach Rinus Michels speelde de verdediger drie interlands, die alle drie met een clean-sheet werden gewonnen. Zoon Nigel de Jong debuteerde in 2004 tegen Tsjechië (0-0) en speelde vervolgens 81 interlands. Het enige doelpunt dat de familie De Jong maakte in het Nederlands elftal maakte Nigel in 2009 op bezoek bij IJsland (1-2).

8. Daley Blind - Danny Blind
De interlandcarrière van Daley Blind is nog volop bezig, maar hij speelde al meer interlands dan zijn vader. Danny Blind kwam tussen 1986 en 1996 tot 42 wedstrijden voor het Nederlands elftal, de teller van Daley staat op 64 interlands. Vader Daley is er mede verantwoordelijk voor dat zijn zoon hem voorbij ging. Als bondscoach maakte Danny zeventien keer keer de opstelling, zoon Daley speelde daarvan zestien wedstrijden.

9. Steven Berghuis - Frank Berghuis
In 1989 mocht Frank Berghuis van bondscoach Thijs Libregts een uur spelen in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Brazilië. In 2016 trad Steven Berghuis in de voetsporen van zijn vader, toen hij van Danny Blind speelminuten kreeg tegen Ierland. Steven is Frank al ver voorbij betreft interlands, de teller staat inmiddels op veertien. In die wedstrijden gaf hij vier assists.

10. Justin Kluivert - Patrick Kluivert
Justin Kluivert voegde zich het meest recent bij het rijtje spelers. Op 5 juni 2004 speelde Patrick Kluivert zijn laatste van 79 interlands tegen Ierland (0-1 nederlaag) en veertien jaar later staat de volgende Kluivert al op het veld. Vader Patrick was met veertig doelpunten lange tijd all-time topscorer, maar Robin van Persie streefde hem in 2013 voorbij en staat op vijftig treffers voor Oranje. Patrick maakte acht doelpunten op een EK of WK en zoon Justin moet dus nog flink aan de bak om zijn vader te evenaren.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner