07.01.2019 12:00

Met Barça na 20 duels aan kop is La Liga bijna altijd klaar

FC Barcelona staat momenteel fier bovenaan in de Spaanse Primera División. Op één wedstrijd na, Celta de Vigo – Athletic Bilbao wordt maandagavond afgewerkt, is de twintigste speelronde achter de rug. Gezien het verleden een goed teken voor Barça dat het nu bovenaan staat.

De Catalaanse club werd namelijk bijna altijd kampioen als het na twintig speelrondes bovenaan stond in de Primera División (met twintig ploegen): in elf van de dertien seizoenen (85%). Sinds het seizoen 1987/88, toen Real Madrid na 38 speelrondes bovenaan de tabel prijkte, bestaat de competitie op het hoogste niveau uit Spanje uit twintig ploegen. In de jaren daarvoor deden er elk seizoen achttien ploegen mee. 

Zeker nu de grote concurrent, Real Madrid, op een achterstand is gezet van tien punten lijkt het niet meer fout te kunnen gaan voor FC Barcelona. De Madrilenen verloren zondag nog met 0-2 van Real Sociedad. Van de dertien keer dat Blaugrana bovenaan stond na twintig speelrondes, werd het elf keer kampioen. Tweemaal ging het dus fout. Dat was in het seizoen 2006/07, Real Madrid pakte toen de titel, en in 2013/14. Aan het einde van dat seizoen bleek Atlético Madrid de beste van Spanje. 

Barça na 20 duels koploper, maar geen landskampioen:

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner