22.01.2019 20:14

Dit was de voetbalcarrière van Usain Bolt

De voetbalcarrière van sprintkanon Usain Bolt is over voordat het echt goed begonnen is. De Jamaicaan, wereldrecordhouder op de honderd en tweehonderd meter sprint, geeft de hoop op.

Bolt maakte er nooit een geheim van dat hij een groot voetballiefhebber is. Zijn favoriete club is altijd Manchester United geweest, maar al in 2008 nodigde Real Madrid hem uit om eens te komen trainen. "Ik weet zeker dat ik zal gaan", zei de sprinter toen.

Manchester United bleef echter in het hoofd zitten van Bolt. Rio Ferdinand wilde een goed woordje voor hem doen bij toenmalig manager Sir Alex Ferguson en in de zomer van 2012 volgde zelfs het gerucht dat hij mogelijk mee zou doen in een oefenwedstrijd van The Red Devils. Zover zou het uiteindelijk niet komen.

De laatste jaren namen de dromen van Bolt serieuzere vormen aan. De atleet stopte met zijn sprintwerk en de Jamaicaan verscheen zelfs op de training van Borussia Dortmund. Het begon als een grap op social media, maar Bolt maakte daadwerkelijk trainingsminuten voor de Duitse topclub.

Als ongetrainde voetballer van dertig kom je niet zomaar aan de bak in de top van Europa en dus werden de clubs waar Bolt opdook steeds kleiner. In Zuid-Afrika leek het er begin 2018 dan echt van te komen. Bolt zelf meldde dat hij zich aangesloten had bij een club en Mamelodi Sundowns plaatste een foto van hem met de begeleidende tekst 'Voetbal zal nooit meer hetzelfde zijn.'

Fans werden teleurgesteld, want het bleek – weer – om een publiciteitsstunt te gaan. De topatleet maakte bekend dat hij een benefietwedstrijd ging spelen, op Old Trafford. Begin 2018 werd de combinatie Bolt en profvoetbal steeds populairder in de media. Een mediacircus volgde toen Bolt op de training van Dortmund liet zien over best wat voetbalkwaliteit te beschikken.

Een half jaar later kreeg Bolt voor het eerst een serieuze kans om een profcontract in de wacht te slepen. Het Australische Central Coast Mariners liet de Jamaicaan, die vooral als spits werd ingezet, meespelen in een oefenwedstrijd. Tijdens zijn eerste basisplaats scoorde Bolt zelfs twee keer.

Het wonder leek te geschieden: Central Coast Mariners kwam met een contractaanbieding om Bolt bij de selectie te houden. Het verschil in vraag en aanbod was echter te groot. Naar verluidt verlangde Bolt zo'n 2,6 miljoen euro per jaar om in Australië te voetballen, terwijl er door de club slechts 130 duizend euro werd geboden.

Dinsdag liet Bolt weten dat hij niet meer op zoek gaat naar uitdagingen in de sport. "Ik doe nu zoveel andere dingen, het sportleven is over. Het was leuk zolang het duurde."

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner