26.01.2019 23:31

Keizer pakt eerste prijs dankzij scorende Dost

Nederlands succes in Portugal: Sporting CP heeft de Taça da Liga gewonnen ten koste van FC Porto. Dankzij een doelpunt van Bas Dost in de 93ste minuut liep het uit op strafschoppen, die Sporting het beste nam.

Tien minuten voor tijd kwam FC Porto op voorsprong via Fernando Andrade en het leek er sterk op dat die treffer de winnende zou zijn. In de absolute slotminuut kreeg Sporting nog een strafschop die met behulp van de VAR werd gegeven. Dost hield zijn zenuwen in bedwang en schoot raak:1-1. Even later nam hij opnieuw zijn verantwoordelijkheid door de in de strafschoppenserie de eerste penalty raak te schieten. Eder Militão, Hernâni en Felipe Monteiro misten namens de koploper van de Portugese competitie, waardoor de prijs naar Sporting ging.

De gelijkenissen met de bekerfinale van vorig jaar zijn groot. Sporting CP kwam via een penalty van Dost vlak voor tijd op 1-1, Dost scoorde vervolgens in de serie de eerste strafschop van zijn ploeg en de prijs ging naar de ploeg uit Lissabon. Alleen was toen Vitória Setúbal de tegenstander.

Dost wist dus al hoe het was om een prijs te pakken, voor de vijftigjarige Keizer was het de eerste keer. De prijzenkast van zijn trainerscarrière was nog leeg, maar dankzij zijn landgenoot heeft hij zijn eerste prijs gewonnen. Daar komen er de komende maanden mogelijk meer bij: in de Taça staat er een tweestrijd met SL Benfica in de halve finales op het programma, in de zestiende finales van de Europa League treedt de ploeg aan tegen Villarreal CF en in de Primeira Liga jaagt het met acht punten achterstand op FC Porto.