10.02.2019 18:44

Record PSV: nooit scoorde een ploeg zo vaak in slotfase

PSV heeft niet optimaal geprofiteerd van de uitglijder van concurrent Ajax. FC Utrecht boekte een knap 2-2 gelijkspel tegen de koploper. Opnieuw waren de Eindhovenaren trefzeker in de slotfase van de wedstrijd.

Het was spits Luuk de Jong die na 86 minuten de 2-2 binnenschoot. Opnieuw waren de Eindhovenaren trefzeker in het slot van de wedstrijd. Het boekte zelfs een Eredivisierecord: met vijftien treffers na de 85e minuut is PSV de beste ploeg ooit in de absolute slotfase. PSV scoorde in totaal 21,7% van de doelpunten dit seizoen na 85 minuten spelen.

Het openingsdoelpunt kwam van het hoofd van Sander van der Streek. De middenvelder zorgde al na zeven minuten voor de voorsprong uit een hoekschop van Nicolas Gavory. Het is hét probleem van PSV na de jaarwisseling: de ploeg van Mark van Bommel kreeg al driemaal een goal tegen na een vijandelijke corner. Dat is meer dan in heel 2018, toen PSV bij twee corners moest vissen.

VAR
Utrecht kwam via een razendsnelle counter zelfs op 2-0 via Gyrano Kerk, waardoor PSV na rust moest gaan vechten voor een resultaat. Luuk de Jong maakte de aansluitingstreffer en dus de gelijkmaker voor zijn rekening. Daardoor zette hij zijn seizoenstotaal op twintig. Daarmee is hij met ruime afstand topscorer van de Nederlandse competitie. In de slotfase kwam PSV nog goed weg, want Denzel Dumfries leek een overtreding te maken op Utrechter Simon Gustafson. De scheidsrechter, opgeroepen door de VAR, besloot echter niets te doen met dit dubieuze geval.

Door het gelijkspel blijft Ajax in ieder geval in het spoor van de Eindhovenaren. Ajax ging zaterdagavond zelf met 1-0 onderuit op bezoek bij Heracles Almelo, maar PSV slaagde er niet in om écht te profiteren van de misstap. Het verschil tussen de twee grootmachten is daardoor zes punten in het voordeel van de regerend landskampioen. Er zijn nog dertien speelronden te gaan.