13.03.2019 23:00

Barça redt eer Spanje en is zeldzaam alleen in kwartfinale

In de laatste acht seizoenen van de Champions League stonden er altijd minstens twee ploegen uit Spanje in de kwartfinale. Dit seizoen is alles anders, want nadat Ajax en Juventus de Spaanse clubs Real Madrid en Atlético Madrid uitschakelden in de achtste finales is FC Barcelona de enige overgebleven ploeg in het miljardenbal dit seizoen.

Die ploeg wist woensdagavond het tweeluik tegen Olympique Lyon in zijn voordeel te beslissen. Nadat het een kleine maand geleden met 0-0 gelijkspeelde in Frankrijk was de 5-1 thuiszege genoeg voor het bereiken van de laatste acht. In de laatste twaalf jaar was FC Barcelona altijd kwartfinalist en dus leek het bij voorbaat al onlogisch dat die ploeg zou ontbreken in de kokers aanstaande vrijdag bij de loting. De laatste keer dat er slechts één Spaanse club tot minstens de kwartfinale reikte, was in het seizoen 2009/10, toen was FC Barcelona eveneens de laatst overgebleven ploeg. De Catalanen voorkwamen woensdagavond eenzelfde catastrofe als in het seizoen 2004/05 toen geen enkel team uit Spanje tot de beste acht ploegen behoorde. 

Sowieso kennen de twee Europese toernooien de laatste seizoenen hoofdzakelijk Spaanse eindwinnaars. Van de laatste tien prijzen die er verdeeld konden worden in de Champions League en de Europa League stond er negenmaal een club uit het Iberisch Schiereiland met de trofee in zijn handen. Vier prijzen gingen naar Real Madrid, drie naar Sevilla FC en FC Barcelona en Atlético Madrid liften allebei één keer een cup. Barça is in de Champions League dus nog de enige overgebleven ploeg, in de Europa League maken Sevilla FC, Villarreal CF en Valencia CF nog kans op de eindzege. De drie clubs spelen donderdagavond de return in de achtste finale van het tweede Europese toernooi tegen respectievelijk Slavia Praag, Zenit St. Petersburg en FK Krasnodar. Aan die clubs de taak om de Spaanse hegemonie door te zetten. 

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner