18.05.2019 11:00

Isak in half jaar meest waardevolle tiener Eredivisie

Dit Eredivisieseizoen waren het vooral de twintigplussers die hun stempel drukten. Maar ook enkele tieners waren belangrijk. Alexander Isak speelde een half jaar in Nederland, maar toch deed niemand het beter.

De Zweedse huurling van Borussia Dortmund, negentien jaar pas, speelde zestien wedstrijden in de Eredivisie. Daarin had hij een geweldig rendement. Hij scoorde dertien keer, even vaak als zijn voorganger Fran Sol in de eerste seizoenshelft deed. Daarnaast gaf hij zes assists. Hij was daarmee bij negentien treffers betrokken. Per wedstrijd was hij bij 1,19 doelpunt betrokken. Ook al speelde hij maar een half seizoen in de Eredivisie, er was geen enkele tiener statistisch beter dan Isak.

Isak neemt die status over van oud-Vitessenaar Mason Mount. De Engelsman, die vorig seizoen op huurbasis in Arnhem actief was, had een lagere betrokkenheid dan Isak. Terwijl hij het hele seizoen in de basis stond bij Vitesse, was de middenvelder bij zestien goals betrokken: hij gaf zes assists en mocht negen keer juichen na een doelpunt van zijn eigen voet.

 Na de jonge Zweed, die op de veertiende plaats in het MVP-klassement staat, volgt er een hele lange tijd niks. Pas op de gedeelde tachtigste plaats komen twee andere tieners voorbij, die beiden bij zeven doelpunten betrokken waren. Thomas Buitink (18) van Vitesse was zeven keer trefzeker, terwijl de eveneens achttienjarige Orkun Kökçü van Feyenoord driemaal scoorde en vier treffers voorbereidde.

 

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner