17.06.2019 09:58

Uruguay in bloedvorm en zet unieke reeks neer

Uruguay is in de nacht van zondag op maandag de Copa América uitstekend begonnen. Ecuador werd met ruime cijfers aan de kant gezet: 4-0. De ploeg is in uitstekende vorm en rijgt de grote uitslagen aaneen.

Bij de start van de Copa América werd al voor de vierde wedstrijd op rij met een marge van minimaal drie doelpunten gewonnen. Eerder werden Oezbekistan (3-0), Thailand (4-0) en Panama (3-0) al met ruime cijfers aan de zegekar gebonden. Nog nooit eerder wist de nationale ploeg van Uruguay een dergelijke ijzersterke reeks neer te zetten.

Ruime zeges en Uruguay gaan niet vaak samen. De fraaie uitslag tegen Ecuador (4-0) was de grootste zege van het land op de Copa América sinds 1967. 52 jaar geleden werd er voor het laatst een gelijke marge neergezet, toen Venezuela met 4-0 aan de kant werd gezet. Uruguay kroonde zich dat jaar tot winnaar van de Copa América.

(Voormalig) spelers uit de Eredivisie hebben een cruciale bijdrage in de zegereeks van Uruguay. Tegen Colombia maakten oud-Ajacieden Nicolás Lodeiro en Luis Suárez een doelpunt, tegen Panama was Suárez ook al trefzeker en tegen Thailand en Oezbekistan kwam PSV'er Gastón Pereiro op het scorebord.

Bekijk hier de doelpunten van Lodeiro en Suárez op de Copa América:

Jubileumdoelpunt van Lodeiro
Het openingsdoelpunt van de wedstrijd kwam op naam van Lodeiro, die van 2010 tot 2012 dertig wedstrijden voor Ajax speelde. Voor Uruguay betekende het niet alleen een goede opsteker in de wedstrijd, maar ook een bijzondere mijlpaal. Het was namelijk het vierhonderdste doelpunt van het land op de Copa América. Alleen Brazilië en Argentinië bereikten die mijlpaal eerder.

Meeste doelpunten op de Copa América:

  1. Argentinië: 455
  2. Brazilië: 408
  3. Uruguay: 403

Uruguay recordwinnaar
Alle wedstrijden in het kalenderjaar 2019 werden met ruime cijfers gewonnen en in deze vorm kan Uruguay een gooi doen naar de eindzege van het Zuid-Amerikaanse landentoernooi. De ploeg van bondscoach Óscar Tabárez jaagt in Brazilië op de eerste winst van de Copa América sinds 2011. In totaal kroonde La Celebe zich vijftien maal tot het beste land van Zuid-Amerika, waarmee Uruguay recordwinnaar is. Voor het mag gaan dromen van een nieuwe beker, moet het eerst in de groepsfase zien af te rekenen met onder meer Japan en Chili. De Chilenen waren de laatste twee edities winnaar van het toernooi.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner