18.06.2019 10:28

Topscorer Vargas staat weer op in Copa América

Zet Eduardo Vargas op het veld in het shirt van Chili op de Copa América, en de spits verandert in een ware goalgetter. De Chileen was dinsdagnacht goud waard voor zijn land met twee goals tegen Japan (4-0).

Op de Copa América stijgt Vargas, onder contract bij het Mexicaanse UANL Tigres, elke editie boven zichzelf uit. Hij is de topscorer van alle actieve voetballers op het Zuid-Amerikaanse landentoernooi. In drie Copa América's en dertien wedstrijden, was Vargas liefst twaalf keer trefzeker. Onder meer de Chileense blikvanger Alexis Sánchez (zes goals in zeventien duels), Argentijnse superster Lionel Messi (acht doelpunten in 22 wedstrijden) en Colombiaanse spits Radamel Falcao (twee doelpunten in acht wedstrijden) kunnen bij lange na niet tippen aan zijn productie.

Na zijn dubbelslag tegen Japan werd Vargas de actieve speler met de meeste doelpunten op de Copa América. Hij ging over de productie van Paolo Guerrero heen. De Peruaanse spits speelde twintig wedstrijden op het eindtoernooi en was daarin elf keer trefzeker. Op de all-time topscorerslijst heeft Vargas wel nog wat plaatsen te winnen, maar hij heeft één groot voordeel ten opzichte van zijn concurrenten: Vargas is de enige nog actieve speler.

All time-topscorers Copa América

1. Zizinho (Brazilië) - 17
    Norberto Méndez (Argentinië) - 17

3. Severino Varela (Uruguay) - 15
    Lolo Fernández (Peru) - 15

5. Ademir (Brazilië) 13
    Gabriel Batistuta (Argentinië) - 13
    Jair (Brazilië) - 13
    Jose Manuel Moreno (Argentinië) - 13
    Héctor Scarone (Uruguay) - 13

10. Eduardo Vargas (Chili) - 12

Een spits met dergelijke statistieken zou doorgaans een sensatie zijn op de Europese velden, maar de inmiddels 29-jarige Vargas kon zich nooit echt bewijzen in een topcompetitie. Bij SSC Napoli, Valencia CF, Queens Park Rangers en 1899 Hoffenheim scoorde Vargas nooit meer dan drie competitiedoelpunten in een seizoen. 

Chili jaagt op nieuwe prolongatie
Niet alleen Vargas stijgt boven zichzelf uit op de Copa América, dat kan van heel Chili worden gezegd. De ploeg won de laatste twee edities het toernooi. Beide eindzeges kwamen tot stand na winst op Argentinië in de finale. Het beste land van Zuid-Amerika zakte op een ander podium wel volledig door het ijs. Kwalificatie voor het WK 2018 in Frankrijk werd vervolgens niet bewerkstelligd.

Op de Copa América voelt Chili zich dus helemaal thuis. Tegen Japan werd weer de nul gehouden, al voor de vierde wedstrijd op rij. Nog nooit eerder wist het land zoveel wedstrijden achter elkaar geen tegendoelpunt te incasseren. De clean sheet tegen Japan is de enige groepswedstrijd in die reeks, in de finale tegen Argentinië (0-0), halve finale tegen Colombia (2-0) en kwartfinale tegen Mexico (7-0) kregen de Chilenen de voorgaande editie ook al geen tegendoelpunt.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner