19.06.2019 15:14

PSV, FC Utrecht en AZ weten Europese tegenstanders

De loting voor de voorrondes van de Champions League en Europa League heeft de UEFA woensdagmiddag verricht. De tegenstanders van PSV, AZ en FC Utrecht rolden uit de koker, met volop ontmoetingen met oude bekenden.

PSV wist al dat het in de tweede voorronde van de Champions League maar twee mogelijke tegenstanders kende: Olympiakos Piraeus of FC Basel. Het werd de nummer twee van de Zwitserse competitie. FC Basel zal op 23 of 24 juli eerst naar Eindhoven komen en een week later is de return.

FC Basel:

  • Na liefst acht kampioenschappen op rij ging de titel de laatste twee jaar naar BSC Young Boys.
  • Ricky van Wolfswinkel en Martin Hansen zijn bekend met PSV. Van Wolfswinkel speelde acht wedstrijden tegen de Eindhovenaren, maar scoorde en won nog nooit. De Deense doelman Hansen heeft betere herinneringen aan PSV, hij scoorde namelijk wél. Op de eerste speeldag van het seizoen 2015/2016 maakte de keeper een fenomenale gelijkmaker met de hak in de slotminuut (2-2).
  • De ploeg die deze voorronde doorkomt, is zeker van de Europa League-groepsfase. De verliezer moet nog play-offs spelen.

AZ en FC Utrecht hebben minder aansprekende tegenstanders in de tweede voorronde van de Europa League. De Domstedelingen spelen tegen de winnaar van de duels tussen Akademija Pandev en Zrinjski Mostar. De naam Pandev kan een belletje doen rinkelen, want dat komt namelijk van Goran Pandev. De voormalig speler van onder meer Inter, Lazio Roma, SSC Napoli en Galatasaray richtte in 2010 zijn eigen voetbalclub op: Akademija Pandev. De ploeg bestaat volledig uit Macedonische spelers, op de Servische doelman Dušan Čubraković na.

Grootste stunt was de bekerwinst vorig seizoen. Na strafschoppen werd Makedonija GP verslagen, waardoor de ploeg mocht instromen in de eerste voorronde van de Europa League. Daarin moet het zien af te rekenen met Zrinjski Mostar uit Bosnië-Herzegovina. In de laatste zes seizoenen, werd die club liefst veer keer landskampioen. Vorig seizoen eindigde Zrinjski Mostar achter concurrent FK Sarajevo, die daardoor in de Champions League-voorronde mag aantreden tegen Celtic FC.

AZ kan wel al scouten
Voor AZ kwam er wel een eenduidige tegenstander uit de koker. Het Zweedse BK Häcken komt op donderdag 25 juli naar Alkmaar, op 1 augustus volgt de return in Göteborg. De nummer vijf van Zweden - zowel in het vorige seizoen als in het huidige seizoen - won vorige maand nog de Zweedse beker. De 34-jarige Rasmus Lindgren is de bekendste speler van BK Häcken, hij kwam eerder uit voor onder meer Ajax en FC Groningen.

Vooral voor het bezoek aan Göteborg is AZ gewaarschuwd. Vorig jaar strandde BK Häcken in de tweede voorronde tegen RB Leipzig, maar de sterke Duitsers werden in Zweden wel op een gelijkspel gehouden (1-1). De groepsfase werd nog nooit bereikt.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner