08.07.2019 07:00

Als Brazilië Copa América organiseert, wint het altijd

Brazilië heeft de Copa América, het Zuid-Amerikaanse equivalent van het Europees Kampioenschap, op zijn naam geschreven. De grootmacht, waar Ajacied David Neres negentig minuten op de bank bleef, won zondagavond redelijk eenvoudig met 3-1 van de verrassende finalist Peru.

Bondscoach Tite zag Everton, Gabriel Jesus en Richarlison scoren, terwijl routinier Paolo Guerrero namens Peru het net vond. Brazilië eindigde het duel overigens met tien man, omdat Gabriel Jesus vanwege twee gele kaarten moest inrukken. Dat Brazilië het toernooi zou winnen, was niet heel vreemd. Het land organiseerde namelijk viermaal eerder het toernooi en al die keren greep het de eindzege. Dat gebeurde zondag in Maracanã (Rio de Janeiro) wederom.

De Copa América's die in Brazilië werden georganiseerd:

  • 2019 met winnaar Brazilië
  • 1989 met winnaar Brazilië
  • 1949 met winnaar Brazilië
  • 1922 met winnaar Brazilië
  • 1919 met winnaar Brazilië

Bondscoach Tite zorgde ook voor een primeur, want met de eindzege in de Copa América heeft hij een trio prijzen op zijn naam geschreven die nog geen enkele trainer ter wereld heeft behaald. Naast het continentale landentoernooi won de 58-jarige bondscoach ook in 2012 met het Braziliaanse Corinthians de Copa Libertadores en was hij eindwinnaar met Estudiantes in 2008 van de Copa Sudamericana. Zodoende is Tite op het Zuid-Amerikaanse continent uitgegroeid tot één van de grootste oefenmeesters ooit. In totaal won Brazilië negenmaal de Copa América, waarmee het op twee landen na het vaakst het toernooi won.

Meeste eindzeges in de Copa América:

  1. Uruguay – 15 eindzeges
  2. Argentinië – 11 eindzeges
  3. Brazilië – 9 eindzeges

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner