09.07.2019 08:00

Tunesië heeft ten koste van Ghana de kwartfinale van de Africa Cup bereikt. Dat ging wel met de grootst mogelijke moeite, want pas na strafschoppen (na 120 minuten was het 1-1) werden de Ghanezen aan de kant geschoven.

Vlak voor de penaltyserie was er een opvallend moment, want de Franse bondscoach van Tunesië Alain Giresse had reservedoelman Farouk Ben Mustapha langs de lijn klaarstaan. Mouez Hassen, de keeper die 120 minuten in de benen had, wilde echter zelf de strafschoppenserie voor zijn rekening nemen en zijn plaats niet afstaan. Een vergelijkbare situatie met die van Chelsea FC-keeper Kepa Arrizabalaga, die in de League Cup-finale tegen Manchester City weigerde om het veld te verlaten en dat uiteindelijk ook niet deed.

Na tussenkomst van ploeggenoot Ferjani Sassi droop de teleurgestelde Hassen toch  af. Zo ontstond er een Louis van Gaal-moment. Tijdens het Wereldkampioenschap van 2014 bracht hij in de achtste finale tegen Costa Rica doelman Tim Krul in speciaal voor de strafschoppen, als vervanger van Jasper Cillessen. En met succes, want Krul werd de held van de avond. Datzelfde gebeurde maandagavond ook, want Ben Mustapha pakte de strafschop van Ghanees Caleb Ekuban. Omdat Tunesië geen enkele keer faalde, won het de strafschoppenserie met 4-5