20.09.2019 11:00

De duurste line-up ter wereld bevat twee Nederlanders

De Premier League domineert de ranglijst van duurste voetballers ter wereld. Maken we van de duurste spelers een elftal, dan is die ploeg samen liefst 1,265 miljard euro waard, met daarbij twee Nederlanders.

Kylian Mbappé is momenteel de meest waardevolle voetballer. De Fransman heeft volgens Transfermarkt* een waarde van 200 miljoen euro. De Braziliaan Neymar staat met een marktwaarde van 180 miljoen euro op plaats twee. Beide spelers van Paris Saint-Germain staan  ook in de meest waardevolle teamopstelling. De totale formatie heeft momenteel een cumulatieve marktwaarde van 1,265 miljard euro. Liverpool FC heeft veruit de meeste spelers in dit elftal: vier in totaal. Atlético Madrid, Chelsea FC, Juventus, Manchester City en Tottenham Hotspur worden door één speler vertegenwoordigd in de duurste line-up ter wereld.

Twee Nederlanders, geen Duitsers
Er zijn slechts twee landen die meer dan één voetballer afleveren aan de duurste line-up ter wereld. Frankrijk doet dat met Mbappé en N'Golo Kanté. Nederland levert met Virgil van Dijk en Matthijs de Ligt twee landgenoten. De overige landen in de onderstaande lijst leveren allen één speler. Wat opvalt is dat er geen enkele speler afkomstig is uit buurland Duitsland, opmerkelijk voor zo'n grote voetbalnatie. 

  • 2 Fransen
  • 2 Nederlanders
  • 1 Deen
  • 1 Braziliaan
  • 1 Egyptenaar
  • 1 Belg
  • 1 Schot
  • 1 Engelsman
  • 1 Sloveen

Bundesliga ontbreekt
Kijkende naar het competitieverband van de spelers zien we een duidelijke koploper. Zeven spelers, meer dan de helft van dit team, zijn actief in de Engelse Premier League. Daarna volgt de Franse Ligue 1 met twee spelers. Uit de Italiaanse Serie A en de Spaanse Primera Divisón staat één speler in deze opstelling. Zo is elke competitie, op de Bundesliga na, van de vijf grote Europese topcompetities vertegenwoordigd in deze ranking.

Uitbreiding naar selectie van 33 duurste voetballers
Wanneer we de line-up aanvullen tot een selectie van 33 spelers, zoals in bovenstaande afbeelding te zien is met per positie een tweede en derde keus, verandert het beeld enigszins. Van de 33 meest waardevolle spelers ter wereld staan er vijftien in Engeland onder contract (zie grafiek hieronder), dat is bijna de helft. Vijf van de spelers voetballen bij Liverpool FC en Manchester City en drie spelers staan bij Tottenham Hotspur onder contract. Paul Pogba (Manchester United) en N'Golo Kanté (Chelsea FC) completeren het ensemble uit de Premier League. De Primera Divisón komt op acht spelers, afkomstig van vier verschillende clubs. De Bundesliga levert in totaal zes spelers af, terwijl de Serie A en de Ligue 1 het minst zijn vertegenwoordigd van de Europese top vijf competities.

* Bij de berekening houdt Transfermarkt rekening met verschillende parameters, zoals leeftijd, huidige prestatiegegevens of de kwetsbaarheid van een speler voor blessures. Een andere beslissende factor is de internationale status van elke competitie waarin een speler speelt en de vraag of hij een actieve international is.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner