23.11.2019 10:22

Alleskunner De Jong zet Barça compleet naar zijn hand

Ruim drie maanden zijn er verstreken sinds Frenkie de Jong zijn intrede maakte bij FC Barcelona. Vanaf minuut één waren de kritieken aan zijn adres al lovend. Ook de cijfers laten zien dat hij met 75 miljoen een koopje is. 

Al in de eerste competitiewedstrijd van de Primera División - uit tegen Athletic Bilbao (1-0) - mocht De Jong aan de aftrap verschijnen. Sinds dat duel is de middenvelder niet meer uit het elftal van Valverde verdwenen. Dat is terug te zien in het aantal speelminuten. Samen met Marc-André Ter Stegen en Nélson Semedo is De Jong de enige die in elke wedstrijd in actie is gekomen. Met 1308 gespeelde minuten in alle competities moet hij alleen Piqué (1350 minuten) en Ter Stegen (1440 minuten) voor zich dulden. Kortom: De Jong is onaantastbaar in Catalonië. 

Naast de vele speelminuten maakt de Oranje-international ook in voetballend opzicht veel indruk. Zijn passnauwkeurigheid is de op een na beste van de competitie. Alleen Toni Kroos heeft een hogere nauwkeurigheid dan de 92,3 procent van De Jong. De veel geroemde speelstijl van de Nederlander - ten koste van alles vooruit spelen - komt ook naar boven in de statistieken. Niemand kan tippen aan zijn aantal verstuurde passes op de helft van de tegenstander. Liefst 595 keer speelde hij de bal naar een teamgenoot op de vijandelijke helft, Semedo volgt op gepaste afstand met 447 passes.

De beheersing van alle facetten van het voetbal
Niet alleen aan de bal maakt De Jong het spel van Barcelona, want ook verdedigend is de Brabander van grote waarde voor de Spanjaarden. Al 85 keer veroverde hij de bal dit seizoen in de Primera División. Alleen Ter Stegen, Piqué en Busquets deden dat vaker dan De Jong namens Barça. 

 

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner