12.02.2014 11:55

Nederlandse trainers in het buitenland

Over het algemeen hebben de Nederlandse trainers een hoog aanzien in de buitenlandse competities. Mede verantwoordelijk daarvoor is Johan Cruijff geweest, die bij FC Barcelona het Dream Team smeedde. Op dit moment zijn er in totaal achttien Nederlandse coaches in het buitenland actief. Vier daarvan hebben een team buiten Europa onder hun hoede. Voetbal.com stelde een lijst samen van alle trainers en licht er vier uit.

Erik ten Hag (Bayern München II)
Aan de hand van Ten Hag promoveerde Go Ahead Eagles afgelopen voetbaljaargang naar de Eredivisie. De hoofdtrainer nam de beslissing om niet met de Deventenaren het avontuur op het hoogste niveau van Nederland aan te gaan. In plaats van met respectievelijk spelers als Xander Houtkoop en Marnix Kolder op het trainingsveld te staan, maakt hij nu regelmatig een babbeltje met Josep Guardiola, hoofdtrainer van het eerste elftal van Bayern München.

Evenals het vlaggenschip, staat het elftal van Ten Hag bovenaan in de competitie. Het schaduwelftal van Bayern München heeft echter geduchte concurrentie in de Regionalliga, de op drie na hoogste voetbalklasse in Duitsland. Op dit moment is het nog winterstop, maar in maart gaat het team van de Nederlandse trainer weer van start. Met één wedstrijd minder gespeeld staat het op één punt voorsprong van achtervolger Illertissen. De winterstop kwam op een goed moment voor Bayern München II, dat de laatste twee competitiewedstrijden verloor.

De primaire doelstelling van Bayern München II is niet het kampioenschap, maar het opleiden van spelers voor het eerste elftal. Daarom staat Ten Hag voortdurend in contact met Guardiola en sportief directeur Matthias Sammer. "De grote interesse in de jongeren toont zich bijvoorbeeld bij de gezamenlijke training tijdens de interlandonderbrekingen", tekent de Duitse voetbalbond (DFB) op uit de mond van de coach. Zo kregen jeugdspelers Julian Green en Alessandro Schöpf een volwaardig profcontract. "Dat is een grote eer voor de complete jeugdopleiding."

Voor de in Haaksbergen geboren Ten Hag (44) is het zijn tweede keer dat hij als eindverantwoordelijke van een elftal staat. Voor zijn contract bij Go Ahead Eagles was de Nederlander namelijk als assistent-trainer actief bij PSV. Tussen 2009 en 2012 vervulde hij die rol bij de Eindhovenaren. Tussen 2006 en 2009 was Ten Hag bij FC Twente de assistent van Fred Rutten. Als voetballer droeg Ten Hag het shirt van FC Twente, De Graafschap, RKC Waalwijk en FC Utrecht. 

Jimmy Floyd Hasselbaink (Royal Antwerp)
De voormalig aanvaller kijkt terug op een indrukwekkende loopbaan, waar hij in 2008 een punt achter zette. Het bloed kruipt bij Hasselbaink waar het niet gaan kan, waardoor hij besloot aan het begin van dit seizoen als hoofdtrainer van Antwerp aan de slag te gaan, een club uit de Tweede Klasse van België.

Hasselbaink startte zijn loopbaan als professioneel voetballer bij Telstar. Zijn hoogtijd kende de Nederlander tussen 2000 en 2004. Destijds stond Jimmy Floyd op de loonlijst bij Chelsea. De Londenaren namen de voorhoedespeler over van Atlético Madrid. Na zijn periode bij Chelsea begon Hasselbaink met het afbouwen van zijn carrière. Via Middlesbrough en Charlton Athletic kwam hij uiteindelijk bij Cardiff City terecht. In totaal staan er 23 interlands achter de naam van de nieuwbakken trainer.

De ambitie van Royal Antwerp is groot: promoveren naar de Eerste Klasse van het Belgische voetbal. Het lijkt er niet op dat Antwerp dit seizoen al gaat promoveren naar het hoogste niveau. De Belgen zijn op de ranglijst terug te vinden op een teleurstellende achtste plaats. Het is de manschappen van Hasselbaink al zes duel op rij niet gelukt om te winnen. De achterstand op koploper AS Eupen bedraagt 21 punten.

Het stadion van Antwerp diende ooit voor de interlands van het nationale elftal van België, maar is ondertussen in verval geraakt. Op de houten tribunes overheerst het onkruid. De supporters komen echter wel in steeds grotere getallen op de wedstrijden van Royal Antwerp af. Hasselbaink vermaakt zich in België. "Ik heb het hier heel erg naar mijn zin", reageerde de coach onlangs tegenover de NOS. 

Liesbeth Migchelsen (Canberra United)
De enige Nederlandse vrouwelijke trainer in het buitenland is Liesbeth Migchelsen. Ze staat aan het roer bij Canberra United. Als voetbalster kan ze terugkijken op een geslaagde carrière. Een krachtige uitspraak van haar luidt: "Als je voldoende in het proces gelooft, dan komt het succes je tegemoet. Je moet het alleen wel zien vol te houden tot het einde."

De in Harderwijk geboren Migchelsen begon in het tenue van VVOG. Vervolgens klopte het Duitse Heike Rheine in 2000 op de deur. In 2005 stapte ze over naar het Nederlandse Fortuna Wormerveer om uiteindelijk in 2007 naar AZ te vertrekken. In Alkmaar beëindigde ze na twee kampioenschappen haar loopbaan. Als international speelde Migchelsen 95 interlands.  

Sinds januari 2011 beschikt ze over de diploma Trainer-Coach I. In juli 2013 begon Migchelsen een loopbaan als voetbaltrainer bij Canberra United. "Het aantrekken van Migchelsen stond hoog op ons lijstje en was topprioriteit", meldde de club op haar officiële website bij de aanstelling van Migchelsen als coach van het vrouwenteam.

Canberra United staat op dit moment bovenaan in de Australische competitie. De voorsprong op nummer twee Sydney FC bedraagt slechts een punt. Van de twaalf wedstrijden won Canberra er negen en ging het driemaal onderuit. Met Canberra is Migchelsen bezig aan een zegereeks van vijf wedstrijden.

Hans van der Pluym (Medeama SC)
Als voetballer was Van der Pluym 28 jaar actief voor FC Den Bosch. De doelman stond bij de huidige Jupiler League-club 338 wedstrijden onder de lat. Als trainer hecht Van der Pluym minder waarde aan clubliefde. De 65-jarige eindverantwoordelijke staat momenteel aan het roer bij Medeama SC uit Ghana, zijn zevende club als coach.

In 1986 stopte Van der Pluym als professioneel voetballer bij FC Den Bosch. Vier jaar later zat de voormalig sluitpost als hoofdtrainer op de bank bij de Nederlandse formatie. In 1995 besloot hij een contract bij Excelsior te ondertekenen. Na één seizoen hield hij het voor gezien in Rotterdam en verdween hij even van de radar.

In 2000 dook Van der Pluym op in Ghana en sindsdien is hij niet meer weg te denken uit het Afrikaanse land. De in Nieuwkuijk geboren trainer begon bij Obuasi Goldfields en kwam via Heart of Lions (2x), Ashanti Gold en Berekum Chelsea bij Medeama SC terecht. Bij zijn huidige werkgever staat de Nederlander sinds de zomer van 2013 onder contract.

Medeama is actief op het hoogste niveau in Ghana: de Premier League. Daar staat de club na vijf speelronden op een zesde plaats. In totaal doen er in de competitie zestien teams mee. De achterstand op koploper Asante Kotoko FC bedraagt twaalf punten. Daarnaast staat het slechts vijf punten boven de degradatiezone. Voormalig werkgever Heart of Lions is op vierde plaats terug te vinden. 

Volledige lijst Nederlandse trainers in het buitenland:

  1. Liesbeth Migchelsen (Canberra United - Australië)
  2. Johnny van't Schip (Melbourne Heart - Australië)
  3. Mario Been (KRC Genk - België)
  4. Jimmy Floyd Hasselbaink (Royal Antwerp - België)
  5. Stanley Menzo (Lierse SK - België)
  6. John van den Brom (RSC Anderlecht - België)
  7. Dennis van Wijk (KVC Westerlo - België)
  8. Jos Luhukay (Hertha BSC - Duitsland)
  9. Erik ten Hag (Bayern München II - Duitsland)
  10. Eric van der Luer (KFC Uerdingen 05 - Duitsland)
  11. Bert van Marwijk (Hamburger SV - Duitsland)
  12. Gertjan Verbeek (1. FC Nürnberg - Duitsland)
  13. René Meulensteen (Fulham - Engeland)
  14. Hans van der Pluym (Medeama SC - Ghana)
  15. Huub Stevens (PAOK Saloniki - Griekenland)
  16. Clarence Seedorf (AC Milan - Italië)
  17. Wim Koevermans (Bondscoach Indië)
  18. Lodewijk de Kruif (Bondscoach Bangladesh)

Door: Robin Tibbe

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner