17.05.2014 22:25

Nederland begint oefencampagne met gelijkspel

Oranje heeft weinig indruk weten te maken in het eerste oefenpotje op weg naar het WK in Brazilië. In de Amsterdam ArenA kwam het Nederlands elftal niet verder dan een 1-1. Oranje kwam vroeg op achterstand, maar dankzij een schitterende treffer van Robin van Persie eindigde het duel met Ecuador in een gelijkspel.

Het Nederlands elftal was vrijwel de gehele eerste helft de bovenliggende partij. Toch kwam Oranje al na negen minuten spelen op achterstand. Felipe Caicedo wist Jefferson Montero vrij simpel te bereiken omdat Joël Veltman flink de mist inging. Montero schoot vervolgens, geheel vrijstaand, de bal achter Jasper Cillessen: 0-1. Nederland kreeg een flink aantal kansen, maar het vizier stond lange tijd niet op scherp.

Pas in de 37e minuut kwam de ploeg van Louis van Gaal op gelijke hoogte. Jordy Clasie wist Robin van Persie met een schitterende pass te bereiken. De aanvoerder controleerde de bal met de borst en haalde, met links, verwoestend hard uit: 1-1. Vlak voor rust leek Oranje zelfs op voorsprong te komen. Terence Kongolo bediende Memphis Depay, die zich op fraaie wijze ontdeed van zijn directe tegenstander. Het schot van de PSV’er was echter te wild en trof geen doel.

De tweede helft was een stuk minder enerverend. Veel kleine overtredingen werden bestraft en bovendien kwamen de vele wissels het spel ook niet ten goede. In de 63e minuut kreeg Oranje eindelijk weer een mogelijkheid, maar Van Persie maaide over een voorzet van invaller Patrick van Aanholt heen. Even later kreeg het Nederlands elftal wederom een grote kans. Deze keer wist Van Aanholt de goed spelende Georginio Wijnaldum te bereiken, maar het schot van de PSV’er werd op het laatste moment van richting veranderd. In de slotfase gebeurde vrij weinig, waardoor deze wedstrijd in een gelijkspel eindigde.

Door: Jurre Hermans