04.07.2014 10:36

"Campbell kan wel eens heel ver komen"

"Ik presenteer u Joel Campbell, ik heb hem ontdekt toen hij blikjes aan het hooghouden was." Met die woorden werd de toen achttienjarige aanvaller uit Costa Rica in 2011 in de schijnwerpers gezet door de toenmalige bondscoach Ricardo La Volpe.

Ruim 3 jaar later staat Campbell met zijn land tussen wereldspitsen als Lionel Messi en Neymar in de kwartfinales van het WK. De verdedigers van het Nederlands elftal zijn gewaarschuwd, want behalve met blikjes kan Campbell ook met een bal heel aardig uit de voeten.

'Klein' talent

De 1,78 meter kleine Campbell is de meest vooruit geschoven pion in het Costa Ricaanse elftal dat historie schrijft in Brazilië. De ploeg van bondscoach José Luis Pinto overleefde tot ieders verbazing de poule met de oud-wereldkampioenen Uruguay, Italië en Engeland. Het land met 4,5 miljoen inwoners en een bescheiden voetbalhistorie liet al die topploegen zelfs achter zich. In de achtste finale knokte het team van Pinto zich in ondertal langs Griekenland, al waren daar wel strafschoppen voor nodig. In de kwartfinale staat Costa Rica zaterdag in Salvador tegenover Oranje.

Campbell geldt als het grootste voetbaltalent van zijn land. In 2011, kort nadat de spits was gedebuteerd in de nationale ploeg, pikte manager Arsène Wenger van Arsenal hem op. De Franse voetbalprofessor staat bekend om zijn oog voor talent en zag wel wat in die kleine, sterke aanvaller uit San José. Omdat Campbell echter nog geen werkvergunning kreeg om in Engeland te voetballen, werd hij de afgelopen jaren uitgeleend aan FC Lorient, Real Betis en Olympiakos. Bij de Griekse kampioen maakte hij afgelopen seizoen veel indruk, onder meer met een prachtig doelpunt in de Champions League tegen Manchester United.

Groot talent

Op het WK bewijst Campbell dat hij een kans verdient bij Arsenal. De spits scoorde tegen Uruguay en was tegen Griekenland trefzeker vanaf 11 meter. Wenger liet onlangs al weten dat de Costa Ricaan in de voorbereiding aansluit bij de Engelse topclub. "Joel is een van de grootste talenten die ik ooit heb gezien", zegt ploeggenoot Celso Borges. "Hij kan heel ver komen. Vooral in één tegen één-situaties is hij niet te stoppen." Campbell wordt vaak vergeleken met zijn illustere landgenoot Paulo Wanchope, oud-speler van Manchester City en de huidige assistent van Pinto, die in 73 interlands 45 doelpunten maakte.

Campbell is op papier de enige aanvaller bij Costa Rica, met aanvoerder Bryan Ruiz in een vrije rol achter zich. "Hoewel hij nog veel moet leren, is hij nu al heel belangrijk voor onze ploeg", zegt Ruiz. "Joel ontwikkelt zich heel, heel snel", aldus de speler van Fulham, die het afgelopen half jaar werd uitgeleend aan PSV.

ANP

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner