24.11.2014 09:00

Speelronde dertien: Ajax loopt in op PSV

In de dertiende speelronde van de Eredivisie heeft PSV duur puntverlies geleden in Groningen. Doordat concurrent Ajax een dag eerder won, bedraagt het verschil tussen de twee titelkandidaten nog maar twee punten. Ook Feyenoord en FC Twente, die beide hun wedstrijden wonnen, komen dichter in de buurt van PSV. We blikken terug op de dertiende speelronde van de Eredivisie!

Kansenmissend PSV verliest twee punten

Als PSV in de eerste helft van het duel met FC Groningen wat effectiever was geweest, dan had het drie punten meegenomen uit de Euroborg. Met name Luciano Narsingh had het vizier echter niet op scherp op de zondagmiddag. De Eindhovenaren kwamen via Luuk de Jong nog wel op voorsprong in de Euroborg, maar moesten vlak voor tijd de gelijkmaker slikken: 1-1. Door het (onnodige) puntverlies ziet trainer Phillip Cocu titelconcurrent Ajax weer twee punten dichterbij komen. De voorsprong op de Amsterdammers is geslonken tot twee punten.

Ajax doet goede zaken op de zaterdagavond

De regerend landskampioen nam het dit weekend op tegen sc Heerenveen en Ajax had het allesbehalve makkelijk met de Friezen. In de eerste helft domineerden de bezoekers uit Heerenveen en kwamen ze via een prachtdoelpunt van Luciano Slagveer verdiend op 0-1. Diezelfde Slagveer mocht echter even later inrukken, nadat scheidsrechter Kevin Blom de buitenspeler voor een licht vergrijp een tweede gele kaart gaf. In de tweede helft maakte Ajax dankbaar gebruik van de overtalsituatie en boog het de achterstand om naar een 4-1 overwinning. Doordat PSV een dag later niet verder dan 1-1 kwam tegen FC Groningen, is het een uitstekend weekend voor de Amsterdammers.

Dordrecht houdt geen stand in Rotterdam

Lang leek het erop dat FC Dordrecht voor een stunt zou zorgen in De Kuip, maar vlak voor tijd stelde Feyenoord orde op zaken en werd de hekkensluiter aan de kant gezet. Jens Toornstra was de grote man aan de zijde van de Rotterdammers. De middenvelder annex aanvaller maakte namens zijn nieuwe club zijn eerste doelpunt in De Kuip en daarmee zette hij Feyenoord op voorsprong. Ruben Schaken, die sinds lange tijd weer eens speelminuten kreeg, beloonde zijn invalbeurt met een prachtig doelpunt. Het team van Fred Rutten kan zich nu opmaken voor twee zware wedstrijden: donderdag speelt Feyenoord in de Europa League tegen Sevilla, een paar dagen later volgt de Eredivisie-kraker tegen PSV.

Castaignos weer belangrijk voor FC Twente

Hij krijgt veel kritiek te verduren, maar Luc Castaignos is bezig aan een uitstekend seizoen in het shirt van FC Twente. De spits maakte zondagmiddag zijn zevende en achtste competitiedoelpunt van het seizoen en daarmee bezorgde hij zijn ploeg de volle buit in het IJsseldeltastadion. "Het harde werken wordt beloond. Daar ben ik heel blij om", zei de spits na de wedstrijd voor de camera's voor FOX Sports. Bij PEC Zwolle, dat met 1-2 onderuit ging, kwam tien minuten voor tijd Wout Brama in het veld. Voor de middenvelder betekende de invalbeurt het weerzien met de club waar hij bijna zijn hele voetballeven actief was.

Vitesse verzuimt zichzelf te belonen

Vitesse is dit seizoen één van de meest scorende ploegen in de Eredivisie, maar het ontbrak de ploeg van zaterdagavond juist aan scorend vermogen. In het duel met AZ kreeg Vitesse met name in de tweede helft veel kansen, maar Esteban hoefde geen enkele keer de bal uit het net te vissen. Het enige doelpunt van de wedstrijd viel na een kwartier spelen. Groeibriljant Thom Haye gaf een afgemeten voorzet op Aron Jóhannsson, die na lang blessureleed zijn eerste competitietreffer van het seizoen maakte.

SC Cambuur wint eindelijk op natuurgras

Vorig seizoen pakte SC Cambuur bijna alle punten in de thuiswedstrijden, maar dit seizoen zijn de Leeuwarders ook buitenshuis sterk. Eerder in het seizoen werd het uitduel met Heracles Almelo (0-1) al gewonnen en zondagmiddag werd er sinds de terugkeer in de Eredivisie weer eens op natuurgras gewonnen. In de Galgenwaard werd FC Utrecht met 1-3 verslagen en dat was gezien de krachtsverhoudingen een verdiende uitslag. De Leeuwarders stijgen door de overwinning naar de zesde plek.

Go Ahead en Heracles doen goede zaken

In de kelder van de Eredivisie werden dit weekend twee wedstrijden gespeeld: Go Ahead Eagles – NAC Breda en Heracles Almelo – ADO Den Haag. In beide duels kwam de thuisspelende ploeg als winnaar uit de strijd. Zaterdagavond zette Go Ahead Eagles in Deventer NAC Breda met 2-0 aan de kant. Jelle ten Rouwelaar was na afloop van de wedstrijd woest op zijn teamgenoten. Een dag later werd het onderonsje tussen Heracles Almelo en ADO Den Haag gespeeld, waarbij de Heraclieden als winnaar uit de strijd kwamen. Oussama Tannane was belangrijk voor de club uit Almelo met twee doelpunten in de 3-1 overwinning.

Promovendi delen de punten in Tilburg

Promovendus Excelsior legt dit seizoen vaak verfrissend voetbal op de mat, maar zaterdagavond konden de Rotterdammers weinig klaarspelen tegen Willem II. Het was dan ook zeer verrassend dat het team van Marinus Dijkhuizen na iets meer dan een uur spelen op voorsprong kwam door een doelpunt van Tom van Weert. Samuel Armenteros tekende niet veel later nog wel voor de gelijkmaker, maar verder dan 1-1 kwam Willem II niet. En dat was, gezien het spelbeeld, een zeer mager resultaat voor de Tilburgers.

Door: Vincent Houttuin