08.06.2015 11:13

Cruyff tipt: "Oranje moet kijken naar Messi"

Paul Pogba (l.) gebruikt goed zijn lichaam om Lionel Messi van de bal te zetten tijdens de Champions League-finale tussen Juventus en FC Barcelona. (06-06-2015)
Paul Pogba (l.) gebruikt goed zijn lichaam om Lionel Messi van de bal te zetten tijdens de Champions League-finale tussen Juventus en FC Barcelona. (06-06-2015)

Johan Cruyff vindt dat het Nederlands elftal een voorbeeld moet nemen aan Lionel Messi. De legendarische voetballer zag dat de Argentijn, zonder te scoren, toch goud waard was voor Barcelona in de Champions Leaguefinale. 

"Weer was de Champions Leaguefinale een leuke wedstrijd om naar te kijken. Ook omdat zowel Barcelona als Juventus speelde zoals je dat had verwacht", zo opent Cruyff zijn column in De Telegraaf. "Hoe het bij Barcelona werkt, kon je tegen Juventus goed aan Messi zien. Hij viel qua acties niet echt op, maar check eens hoe vaak hij druk op de tegenstander heeft gezet, waardoor er balverlies werd geleden? Of hoeveel vrije trappen hij mee kreeg?"

Messi scoorde weliswaar niet in de 1-3 overwinning van Barcelona. Het waren Ivan Rakitić, Luis Suárez en Neymar die uiteindelijk wisten te scoren. Toch was Messi van grote waarde, zo meent Cruyff. "Met zijn manier van voetballen ontlastte Messi zijn elftal. Dat miste ik bij Nederland tegen Amerika. Zo spelen dat je de ander helpt, in plaats van de ander in de problemen te brengen."

Het Nederlands elftal verloor met 3-4 van de Verenigde Staten. Oranje begon goed en kwam uiteindelijk op een 3-1 voorsprong, maar in de laatste minuten wisten de Amerikanen terug te komen van een 3-2 achterstand naar een 3-4 voorsprong.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner