05.09.2015 10:38

Het leven van de bondscoach van Afghanistan

Slaven Skeledzic kan niet teren op een carrière als profvoetballer, of zelfs als trainer, maar inmiddels is de Duitser bondscoach van Afghanistan. In februari 2015 begon hij aan de gevaarlijkste baan in de voetbalwereld.

Het Duitse Bild zocht Skeledzic op in Afghanistan, een land dat al jaren geteisterd wordt door oorlog. "Ramen schudden en deuren vlogen bijna uit de de scharnieren. Op het eerste moment dacht ik dat de bomaanslag vlak buiten het hoofdkantoor van de bond plaatsvond", beschrijft Skeledzic één van de vele gevaarlijke momenten in het land.

Ook een bondscoach is niet veilig in Afghanistan. De voorganger van Skeledzic werd zelfs neergestoken op straat, terwijl hij op de terugweg van een bruiloft was. Toch heeft de bondscoach geen angst. Hij woont in Hannover en vliegt voor enkele dagen in een maand naar Kaboel, de hoofdstad van Afghanistan.

"Ik voel me zelfverzekerd en goed beveiligd." Skeledzic wordt in een gepantserde wagen rondgereden en heeft altijd bodyguards om zich heen. Ook in het stadion waar Afghanistan de interlands afwerkt zijn extra controles.

"De bond heeft extra veiligheidschecks ingesteld. Er staan scanners bij de ingangen van het stadion, zodat niemand een wapen of iets dergelijks mee naar binnen kan nemen." De constante dreiging in Afghanistan zorgt ervoor dat het volk graag afleiding zoekt. Voetbal blijkt de ideale uitlaatklep, aangezien het stadion bij elke interland volgepakt zit met vijftienduizend toeschouwers.

"Er heerst hier een geweldige atmosfeer", merkt Skeledzic dan ook op. "In tegenstelling tot bijvoorbeeld Iran, mogen vrouwen ook in het stadion komen. Dat vinden de mensen hier geweldig. Het voetbalniveau is weliswaar niet zo hoog, maar dat maakt allemaal niet uit. Ik word overweldigd door de vriendelijkheid van het volk. De mensen zijn zo ontzettend aardig, ik heb oneindig veel respect voor ze."

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner