11.11.2015 08:43

'Wales wilde Guus, Van Basten en Beenhakker'

Op zijn veertigste verjaardag vergaderde Raymond Verheijen met Gary Speed over het speelschema van Wales voor het kwalificatietoernooi van het WK in Brazilië. "Hij was zo bevlogen en fel", vertelt de voormalige Nederlandse assistent van de inmiddels overleden bondscoach. "En vier dagen later was hij dood."

Per ongeluk zelfmoord, oordeelde de lijkschouwer eind november 2011. "Een ongeluk is waarschijnlijker dan dat hij er bewust voor heeft gekozen", zegt Verheijen. "De lijkschouwer heeft dat ook in zijn rapport uitgelegd. Gary had ruzie met zijn vrouw. Hij was die avond nog door vrienden in het zwembad gegooid en is vervolgens urenlang met iets om zijn nek op een trap in een schuur gaan zitten. Dat weten ze omdat zijn broek nat was. Hij hoopte waarschijnlijk dat zijn vrouw hem zo zou vinden. Maar hij viel in zijn slaap en is gestikt. Mensen die zelfmoord willen plegen wachten meestal geen uren. Als je wakker bent, dan schijn je niet te stikken maar je nek te breken als je zo valt."

De onverwachte dood van Speed betekende ook het einde voor Verheijen bij de nationale ploeg van Wales. "Spelers als Bellamy, Bale en Ramsey gaven in de media aan dat ik de lijn van Speed door moest zetten. Maar dat kon sowieso niet omdat ik niet de juiste papieren had. Ik heb daarom aangegeven dat Osian Roberts en ik de erfenis van Gary moesten voortzetten. Osian was de andere assistent van Speed en een Welshman die wel over de juiste papieren beschikte. Oud-spelers van Wales waren bang dat ik als buitenlander bondscoach zou worden en zagen dat niet zitten. Een aantal van hen werkte in de media en zo verschenen er verhalen dat ik een lijkenpikker was en het alleen wilde gaan doen. Daar kon ik me niet tegen verweren."

Coleman

"Op verzoek van de bond heb ik nog wel Hiddink en Van Basten benaderd", vervolgt Verheijen. "Zij wilden niet. Leo Beenhakker had er wel oren naar maar toen merkte ik dat de bond achter mijn rug al met Chris Coleman bezig was en dat ze me aan het lijntje hielden. Speed had verschillende bobo´s van de bond privileges ontnomen. Hij was daardoor niet populair meer bij de bond. Maar omdat hij resultaten boekte, konden ze hem niks maken. Zijn vrouw wist dat, want de voorzitter van de bond van Wales is niet eens voor de begrafenis uitgenodigd."

Verheijen nam uiteindelijk vlak voor de Memorial-wedstrijd voor Speed afscheid van de nationale ploeg van Wales. "Dat tijdstip werd me ook verweten maar dat heb ik in overleg met de vrouw van Speed gedaan. Op haar uitnodiging heb ik ook met mijn hele gezin die wedstrijd bijgewoond."

ANP

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner