20.12.2015 13:22

Barcelona wint en pakt vijfde prijs van 2015

FC Barcelona heeft zondag de vijfde prijs van 2015 in de wacht gesleept, door in Japan de finale van het WK clubteams te winnen van River Plate. Lionel Messi opende de score, waarna Luis Suárez met twee goals de stand op 0-3 zette.

Het was even aftasten voor beide ploegen in het eerste kwartier van de eerste helft. De ploegen keken de kat uit de boom en al snel werd het duidelijk dat River Plate niet de intentie had om achterover te leunen tegen de Spaanse topploeg. De Argentijnse ploeg, onder leiding van Marcelo Gallardo, trok hard ten strijde waardoor Barcelona maar moeilijk in haar spel kwam. Naarmate de wedstrijd vorderde werd het spel van beide ploegen grimmiger. Zo moest arbiter Alireza Faghani in de eerste helft tot vier keer toe een gele kaart uitdelen.

Toch kwamen de Catalanen na 36 minuten spelen op een 0-1 voorsprong. Een hoge voorzet van Dani Alves werd door Neymar teruggelegd op Lionel Messi, die vervolgens knap raakschoot met de buitenkant van zijn voet. Het bleek maar weer hoe belangrijk de aanwezigheid van Neymar en Messi is. De twee aanvallers moesten hiervoor de halve finale van het WK voor clubteams aan zich voorbij laten gaan vanwege blessures.

De tweede helft was nog geen vier minuten oud toen Luis Suárez zijn vierde treffer van het toernooi maakte. De Uruguayaan werd met een prachtige pass van Sergio Busquets vrijgespeeld en kon zo op River-doelman Marcelo Barovero af. Dat kansje liet Suârez niet onbenut en verdubbelde de score voor Barcelona. River Plate moest wat terugdoen en probeerde door vroeg druk te zetten op de verdediging het spel in de Catalaanse verdediging te ontwrichten. Het effect was echter negatief, want door de gaten die ontstonden in de verdediging bij River Plate kreeg Barcelona kans op kans om de voorsprong te vergroten.

De volgende goal liet dan ook niet lang op zich wachten. In de 68e minuut gaf Neymar vanaf de rand van de zestien de bal precies op het hoofd van Suárez die de bal tegendraads in de touwen kopte. Door de 0-3 overwinning van FC Barcelona op River Plate, pakt Luis Enrique met zijn ploeg alweer de vijfde titel van het jaar. Voor de Catalaanse formatie is het de derde keer dat dit WK gewonnen wordt. Luis Suárez is topscorer van het toernooi geworden, hij scoorde vijf keer in twee wedstrijden.

Door: Thomas Mulder