27.05.2016 22:37

PSV-tandem bezorgt Oranje laat gelijkspel

De spelers van het Nederlands elftal bedanken de Oranje-fans in Dublin na het teleurstellende 1-1 gelijkspel tegen Ierland. (27-05-2016)

Een ontzettend zwak Nederlands elftal heeft vrijdagavond een teleurstellende oefenwedstrijd beleefd in Ierland. Invaller Luuk de Jong kopte op aangeven van Jetro Willems Oranje in de slotfase op gelijke hoogte: 1-1.  Het spel was echter het gehele duel niet om aan te gluren.

Nederland had weer de beschikking over Kevin Strootman. De middenvelder van AS Roma keerde terug na een zware knieblessure en droeg direct de aanvoerdersband. Daley Blind ontbrak wegens kuitklachten en werd vervangen door Virgil van Dijk. Tegenstander en thuisploeg Ierland gebruikte het duel tegen Oranje om zich voor te bereiden op het EK. De Ieren spelen namelijk in poule E tegen Zweden, Italië en België.

De eerste helft was zeer teleurstellend. Nederland kon geen vuist maken, maakte veel fouten en kreeg de Ierse lachers op haar hand. Na dertig minuten kwam de thuisploeg op voorsprong. Aanvoerder John O’Shea zag een kopbal uit een hoekschop in eerste instantie gered worden door Jasper Cillessen. Oranje lette echter niet goed op waardoor Shane Long van dichtbij de rebound in het doel kon werken: 1-0. Het was helaas geen signaal voor de ploeg van bondscoach Danny Blind om het over een andere boeg te gooien.

Ook na rust bleef het tempo bedroevend laag. Het eerste kansje was opnieuw voor de Ieren. Een kopbal van Jon Walters was echter een prooi voor Cillessen. Toch bleef Ierland het meest gevaarlijk uit standaardsituaties. Blind moest ingrijpen en bracht Steven Berghuis in plaats van de zeer tegenvallende Memphis Depay. De wisselspeler van Watford maakte zo zijn debuut in Oranje.

Ondanks dat het Nederlands elftal iets dwingender speelde bleven de kansen schaars. Na zeventig minuten werd, zoals afgesproken, Strootman naar de kant gehaald. In de slotfase bewees invaller Luuk de Jong zijn waarde. Koud in het veld kopte de invaller een voorzet van Jetro Willems in het doel: 1-1. Dat betekende alsnog een punt voor het zwakke Oranje. Aanstaande woensdag gaat het team op bezoek in Polen en volgende week zaterdag is er een bezoek aan Oostenrijk.

Door: Koen Larmit