01.06.2016 22:39

Oranje boekt eerherstel met winst in Polen

Het Nederlands elftal heeft woensdagavond een prima wedstrijd op de slechte mat gelegd in Gdánsk. Danzkij het tweede interlanddoelpunt van Vincent Janssen en de beslisser van matchwinner Georginio Wijnaldum won Oranje met 1-2 van EK-ganger Polen. Het spel was tevens stukken beter ten opzichte van de vorige wedstrijd in Ierland.

Bondscoach Danny Blind schonk het basisdebuut aan Steven Berghuis. Dit ging ten koste van de tegenvallende Memphis Depay. Verder speelden onder meer Marco van Ginkel en Kenny Tete in plaats van Kevin Strootman en Joël Veltman. Bij Polen waren de blikvangers aanvoerder Robert Lewandowski en Arkadiusz Milik. De Ajax-spits kreeg de eerste kans van de wedstrijd. Op aangeven van zijn aanvalskompaan wipte Milik de bal op de lat achter mede-Ajacied Jasper Cillessen.

Oranje was gewaarschuwd en kon aan de bak in Gdánsk. Het jonge team rechtte echter de rug en kwam goed voor de dag. Vincent Janssen zette goed door en kreeg de eerste Nederlandse kans. Zijn schot vloog maar net voorbij de tweede paal. Na ruim een half uur spelen was het wel raak voor de AZ-spits. Dankzij een puntgave voorzet van debutant Berghuis kopte Janssen geheel vrijstaand de bal achter Wojciech Szczęsny: 0-1. Het was de tweede interlandgoal van de begeerde spits.

Even na zijn doelpunt wist Janssen te ontsnappen aan de Poolse defensie. Zijn snelle en verrassende schot werd daarna met moeite gekeerd door Szczęsny. Ruststand: 0-1. De tweede helft begon vrij rustig met Patrick van Aanholt in plaats van Jetro Willems. Oranje bleef fel op de huid zitten van de Polen en werkte hard. Toch kwamen de Polen op gelijke hoogte. Wederom nekte een standaardsituatie het slecht verdedigende Oranje. Artur Jędrzejczyk won het luchtduel van Marco van Ginkel en kopte hard raak: 1-1.

Polen drong niet echt door en met enkele invallers in de ploeg lagen er kansen voor Oranje. Een kwartier voor tijd zette Georginio Wijnaldum Nederland opnieuw op voorsprong. Na goed voorbereidend werk van invaller Luciano Narsingh knalde de middenvelder van Newcastle United de bal in de bovenhoek: 1-2. Nederland hield nu de voorsprong wel vast en versloeg zo Polen. Het spel was beter dan de laatste duels met een prima resultaat ten gevolge. Aanstaande zaterdag wacht Oostenrijk.

Door: Koen Larmit

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner