04.06.2016 22:25

Nederlands elftal wint ook van Oostenrijk: 0-2

Met een 0-2 overwinning heeft het Nederlands elftal de uitzwaaiwedstrijd van Oostenrijk verpest. Dankzij doelpunten van Vincent Janssen en Georginio Wijaldum pakte Oranje de winst op de EK-ganger. Zo kan bondscoach Danny Blind met zijn mannen terugkijken op een succesvolle oefenperiode.

Nederland kwam binnen tien minuten op voorsprong. Steven Berghuis kreeg alle tijd om de bal voor te geven. Zijn voorzet was een prooi voor AZ-spits Vincent Janssen, die zomaar uit de rug van de Oostenrijkse verdedigers liep en van dichtbij kon binnen knikken. Zo profiteerden de mannen van bondscoach Blind direct van een slaapmoment achterin bij Oostenrijk.

Na het doelpunt trok de thuisploeg het initiatief naar zich toe. De EK-ganger liet goed combinatiespel zien, maar telkens was de eindpass niet zuiver. Toch volgden er kansen voor Marko Arnautović, David Alaba en Marc Janko, maar telkens stond doelman Jeroen Zoet, die van Blind een kans onder de lat kreeg, in de weg. Nederland had het moeilijk, maar het team bleef overeind in de eerste helft. Met wat meer geluk had Oranje de voorsprong voor rust nog kunnen vergroten. Een afstandsschot van Quincy Promes werd van richting veranderd, maar de paal bood de Oostenrijkers redding.

Direct na rust kreeg Janssen een opgelegde kans voor de 0-2. De spits schoot echter de voorzet van Kenny Tete van dichtbij over en liet dé kans liggen op zijn vierde interlandgoal. Een minuut later werd Oostenrijk gevaarlijk. Alaba, de sterspeler van dit Oostenrijkse team, ging goed door en kreeg de kans om Zoet de passeren. De Bayern München-speler had zijn vizier niet op scherp staan en miste het doel.

Het was Georginio Wijnaldum die na ruim een uur spelen de voorsprong van Nederland verdubbelde. Invaller Luuk de Jong legde een voorzet van Promes klaar voor de speler van Newcastle United. De middenvelder raakte de bal goed en liet doelman Robert Almer kansloos. Zoet moest nog één keer in actie komen, toen Marcel Sabitzer alleen op de PSV-goalie afkwam. De doelman kon redding brengen, maar raakte wel geblesseerd, waardoor Jasper Cillessen toch nog zijn handschoenen moest aantrekken. Gescoord werd er niet meer in Wenen, wel was er nog één heugelijke gebeurtenis. Tonny Vilhena mocht nog ruim tien minuten invallen en maakte zo zijn officiële debuut voor Oranje.

Voor Oostenrijk begint het EK op dinsdag 14 juni. Dan spelen de mannen van bondscoach Marcel Koller in de eerste groepswedstrijd tegen Hongarije in groep F. De spelers van het Nederlands elftal kunnen nu op vakantie gaan, om vervolgens het vizier richting op de WK-kwalificatie te richten. Die begint voor Oranje op dinsdag 6 september met een uitwedstrijd tegen Zweden.

Door: Ilona van der Werf