04.11.2016 13:24

De onverwachte ontwikkeling van Zeegelaar

Sporting Lissabon-verdediger Marvin Zeegelaar (r.) schudt Christian Pulisic van Borussia Dortmund van zich af. (02-11-2016)
Sporting Lissabon-verdediger Marvin Zeegelaar (r.) schudt Christian Pulisic van Borussia Dortmund van zich af. (02-11-2016)

Bondscoach Danny Blind zorgde vrijdag voor een verrassing door Marvin Zeegelaar op te nemen in de definitieve selectie van het Nederlands elftal. Het is niet verrassend vanwege zijn kwaliteiten, maar omdat niet bekend was dat Zeegelaar in beeld was bij Oranje. De jeugdspeler van FC Volendam en Ajax is op 26-jarige leeftijd bezig aan een stormachtige ontwikkeling.

Het begin
Zeegelaar begon op jonge leeftijd met voetballen bij Real Sranang, waarna hij bij het bekende AVV Zeeburgia terechtkwam. Die club heeft inmiddels de nodige spelers afgeleverd in het betaalde voetbal. Op twaalfjarige leeftijd poogden FC Volendam, Ajax en Haarlem de verdediger vast te leggen. Volendam was het meest concreet en ging met de jongeling aan de haal. Na vier jaar voor die club te hebben gespeeld, maakte Zeegelaar in 2006 alsnog de overstap naar de jeugdopleiding van Ajax. In die periode speelde hij vooral als vleugelaanvaller.

Na zijn overstap naar de A-jeugd kwam Zeegelaar al snel in Jong Ajax te spelen. Twee dagen na zijn debuut voor het beloftenelftal maakte de speler ook zijn debuut in het eerste elftal. Op 12 november 2008 speelde hij mee in de derde ronde van KNVB beker tegen oud-werkgever FC Volendam (1-0 nederlaag na verlenging). Vervolgens kwam de interesse van Juventus op gang voor het talent, maar hij besloot zijn handtekening te zetten onder een 2,5-jarig contract in Amsterdam. Zijn competitiedebuut maakte Zeegelaar op 30 juni 2011 tegen RKC Waalwijk (4-1 overwinning).

Het lukte Zeegelaar niet om de stijgende lijn voort te zetten. Onder trainer Martin Jol moest hij zich tevreden stellen met een paar wedstrijden, waarna hij teruggezet werd naar het beloftenelftal. In de winterstop van het seizoen 2010/2011 liet Ajax de verdediger verhuren aan Excelsior. Tijdens zijn debuut voor de Rotterdammers gaf Zeegelaar direct een assist op Tim Vincken. Desondanks werd met 1-5 verloren van ADO Den Haag.

Tekst gaat verder onder de foto

Buitenland
Na het tegenvallende seizoen maakte Zeegelaar de overstap naar het buitenland, waar hij in Spanje voor het tweede elftal van Espanyol ging spelen. Daar kwam na een seizoen een einde aan, waarna hij bij meerdere clubs op proef was om een contract af te dwingen. Uiteindelijk besloot het Turkse Elazığspor de Nederlander een verbintenis voor te schotelen. De Turken verhuurden hem in 2013 een half seizoen aan het Engelse Blackpool.

Na twee seizoenen in Turkije op de loonlijst te hebben gestaan pikte het Portugese Rio Ave de verdediger op. Bij die club tekende hij in 2014 een contract tot medio 2016. In zijn eerste seizoen kwam hij direct tot 25 wedstrijden en een doelpunt, waarna het snel is gegaan met Zeegelaar. Sporting nam voor slechts 400.000 euro de in Amsterdam geboren speler over en ligt in Lissabon vast tot de zomer van 2020. Die transfer vond plaats halverwege het seizoen 2015/2016.

Huidige prestaties
In zijn eerste halve seizoen voor Sporting stond Zeegelaar negen duels in de basis en kwam hij tot elf competitiewedstrijden. Bovendien was hij in de beker trefzeker voor zijn werkgever. Deze voetbaljaargang heeft Zeegelaar zich opgewerkt tot een vaste waarde en maakt hij indruk. Ook in de Champions League houdt hij zich goed staande tegen Real Madrid en Borussia Dortmund, waardoor Blind hem een kans als linksback gunt in het Nederlands elftal. 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner