15.11.2016 22:57

Zwak Spanje op de valreep naast Engeland

In een hele bizarre slotfase heeft Engeland dinsdag een meer dan zekere zege weggegeven tegen een zwak Spanje. Vlak voor tijd leek er geen vuiltje aan de lucht, maar Iago Aspas en Isco maakten in de slotfase nog gelijk op Wembley: 2-2.

Engeland begon goed aan de interland, maar had hulp van Pepe Reina nodig om op voorsprong te komen. De Spaanse doelman legde Jamie Vardy neer in de zestien, Adam Lallana benutte vervolgens de strafschop. Voor de Engelsman was het de derde keer op rij dat hij scoorde voor het nationale elftal. Na de 1-0 zakte de wedstrijd flink in. Vitolo kreeg nog een schotkans, maar de aanvaller raakte de bal niet lekker. Het enige wat verder opviel in het eerste bedrijf, waren de vier gele kaarten die werden uitgedeeld in de vriendschappelijke interland.

Waar in de eerste helft de beloning voor het goede spel uitbleef, pakte Engeland na de rust wel meteen door. Vardy reageerde als enige op een scherp aangesneden voorzet van aanvoerder Jordan Henderson, waarna de spits van Leicester City de 2-0 maakte met een mooie snoekduik. De goal was mooi, maar het vieren van het doelpunt mocht er ook zeker wezen. Vardy deed samen met onder anderen Theo Walcott en Raheem Sterling de zogenaamde mannequin challenge.

Spanje, dat met weinig van de grote namen speelde op Wembley, kon geen enkel moment indruk maken. Zelfs na het inbrengen van Isco en Morata kwam de ploeg nauwelijks in de buurt van het Engelse doel, alhoewel Iago Aspas nog even indruk maakte bij zijn debuut. De aanvaller van Celta de Vigo werd niet aangepakt op weg naar het doel en schoot via de paal raak: 2-1. Omdat er veel gewisseld werd in de wedstrijd volgde er een lange blessuretijd van vijf minuten, daarin kwam Spanje wonder boven wonder in de laatste seconden naast Engeland. Isco nam een voorzet van collega-invaller Morata op de borst aan en kreeg de bal vanuit een moeilijke hoek door de benen van Tom Heaton. Direct na het doelpunt was het afgelopen, waardoor zowel Lopetegui als Gareth Southgate nog ongeslagen is als bondscoach.

Door: Jos Boesveld