21.03.2017 11:15

Italië is Oranje na eeuwwisseling de baas

Het Nederlands elftal speelt op dinsdag 28 maart een oefenwedstrijd tegen Italië. Op basis van de historie zal Oranje weinig vertrouwen hebben in aanloop naar het oefenduel met de Italianen.

Sinds de eeuwwisseling stond Oranje zes keer oog in oog met Italië. Vier keer betrof het een oefenwedstrijd, twee keer werd er tegen elkaar aangetreden op een eindtoernooi. Het Nederlands elftal wist sinds de eeuwwisseling slechts één keer te winnen van Italië, maar dat was dan ook gelijk een wedstrijd waar heel Nederland met plezier aan terugdenkt. Drie keer werd er verloren (één keer op strafschoppen) en er werd tevens twee keer gelijkgespeeld.

EK 2008

De enige overwinning op de Italianen dateert van 9 juni 2008. Op de verjaardag van Wesley Sneijder speelde Oranje een wereldpartij en werd Italië van de mat geveegd. Het werd 3-0 in Bern dankzij doelpunten van Ruud van Nistelrooy, de jarige Sneijder en Giovanni van Bronckhorst. Een paar dagen later werd ook Frankrijk (4-1) afgedroogd, maar uiteindelijk verloor Nederland onder Marco van Basten in de kwartfinale van Rusland

Gebroken harten in Nederland

Waar Italië tijdens het EK 2008 van het kastje naar de muur werd gestuurd, daar beleefde Nederland in 2000 een nachtmerrie. Tijdens het EK in eigen land was Italië in de halve finale de tegenstander. De Italienen speelden sinds de 34e minuut met een man minder omdat Gianluca Zambrotta met rood van het veld werd gestuurd. Nederland kreeg tijdens de regulieren speeltijd twee kansen om vanaf elf meter op voorsprong te komen, maar omdat Frank de Boer en Patrick Kluivert verzuimden te scoren wist Italië een strafschoppenserie af te dwingen. Francesco Toldo groeide uit tot de held van Italië, al verloren de Italianen vervolgens wel de finale van Frankrijk.

Laatste ontmoeting

Op 4 september 2014 stonden Italië en Oranje voor het laatst tegenover elkaar. Het Nederlands elftal speelde een oefenwedstrijd in Bari, maar het werd nooit een wedstrijd. Al na drie minuten had Ciro Immobile de Italianen op voorsprong gezet en een aantal minuten later kreeg Bruno Martins Indi rood en Italië een strafschop. Daniele De Rossi verschalkte Jasper Cillessen vanaf elf meter, maar vervolgens bleef de schade beperkt. Het bleef namelijk 2-0 in Bari.

Overige wedstrijden

In 2005, 2009 en 2013 werd er eveneens geoefend tegen Italië. In 2013 leek Oranje in de Amsterdam ArenA te winnen van Italië dankzij een treffer van Jeremain Lens, maar Paris Saint-Germain-middenvelder Marco Verratti scoorde in de blessuretijd de gelijkmaker. In 2009 werd er in Pescara helemaal niet gescoord, terwijl Oranje in 2005 onderuit ging. Het Nederlands elftal kwam via Ryan Babel nog wel op voorsprong, maar doelpunten van Alberto Gilardino, Luca Toni en een eigen doelpunt van Ron Vlaar bezorgden de Italianen een 3-1 overwinning.