24.03.2017 12:31

Derde Oranje-basisplaats lonkt voor Bas Dost

Met het wegvallen van de zieke Vincent Janssen lijkt een basisplaats voor Bas Dost aanstaande. Daarmee kan de topscorer van de Portugese competitie zijn derde basisplaats behalen, in totaal dertien interlands.

Tot op heden was Dost hoofdzakelijk invaller bij Oranje, want tijdens tien van zijn twaalf interlands werd hij ingebracht. Tijdens het belangrijke EK-kwalificatieduel tegen Turkije (1-1) was zijn debuut. Met nog een half uur op de klok kon hij weinig meer uithalen bij zijn invalbeurt. Op zijn eerste treffer moest hij vier wedstrijden wachten. 

Enige interlandgoal
In het vriendschappelijk duel met Wales stond hij voor de eerste keer aan de aftrap en meteen was het raak. Na een half uur spelen kopte hij een voorzet van Darryl Janmaat tegen de touwen, tot nu toe de enige treffer van Dost voor het Nederlands elftal. In het Millennium stadion kwam de thuisploeg langszij. Dost had echter een belangrijk aandeel in de overwinning van Oranje, want tien minuten voor tijd gaf hij de assist op de 2-3. Met een schot met links bezorgde Arjen Robben de ploeg van Danny Blind de zege.

Eind vorig jaar, op 13 november, startte Dost voor de tweede keer in de basis. Dat was geen onverdeeld succes, want uit bij Luxemburg had Oranje het bijzonder lastig. Pas toen Memphis Depay als invaller binnen de lijnen kwam, werd Oranje gevaarlijk. De aanvaller van Lyon scoorde tweemaal en was daarmee belangrijk tijdens 1-3

In Oranje heeft Dost dus nog altijd geen potten kunnen breken, maar zelden stak hij in de vorm waarin hij zich nu verkeert. Tijdens 23 wedstrijden in de Portugese Primeira Liga, was hij namelijk al 24 keer trefzeker. Met die doelpunten op zak dingt Dost nog altijd mee naar de titel van Gouden Schoen

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner