04.06.2017 21:35

Eerste goal Veltman begin ruime zege Oranje

Nederland was met 5-0 een paar maatjes te groot voor Ivoorkust en doet daardoor goede zaken richting de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Luxemburg van aankomende vrijdag. Joël Veltman opende de score en dit was zijn eerste interlandgoal ooit.

Ivoorkust was in de openingsfase zeker niet de mindere. Toch kwamen ze niet tot grote kansen. Misschien wel hierom stond coach Marc Wilmots druk te gebaren langs de zijlijn. In tegenstelling tot hem zat trainer Fred Grim er rustig bij, die voor de derde en waarschijnlijk laatste keer hoofdtrainer was bij het Nederlands elftal.

In de dertiende minuut zag hij zijn ploeg op voorsprong komen uit een corner. Veltman kopte van dichtbij raak. Dit was zijn eerste interland doelpunt ooit. Maar hier bleef het niet bij. Eerst scoorde Arjen Robben uit een strafschop en vervolgens leverde diezelfde Robben de assist bij de tweede goal van Veltman. De verdediger schoot al vliegend de 3-0 van dichtbij tegen de touwen. Buiten de openingsfase om liet Ivoorkust zich niet meer zien.

Ook in de tweede helft wist de uitploeg haast geen grote kansen te creëren, terwijl Nederland de score uitbouwde. Hoe verder de wedstrijd vorderde, hoe meer Vincent Janssen zich liet gelden. Zo ook bij de 4-0 en 5-0. Bij de 4-0 leverde hij de assist op Davy Klaassen, wiens beheerste schot in de linkerhoek verdween. Janssen zorgde zelf voor de 5-0 door van dichtbij een rebound binnen te tikken.

Tussen de 4-0 en 5-0 kwam Wesley Sneijder in het veld voor zijn 130ste interland. Dit is een evenaring van het record van keeper Edwin van der Sar. Volgende week vrijdag kan Sneijder zelf recordinternational worden, als Oranje aantreedt tegen Luxemburg.

In de slotfase verrichte Jasper Cillessen een geweldige redding, na een schot van dichtbij van een Ivoriaan. Hierdoor bleef het bij 5-0 en dat betekent een duel doorgekomen zonder tegengoal. In de afgelopen twintig duels, inclusief die van vanavond tegen Ivoorkust, wist Nederland maar twee partijen uit te voetballen zonder tegengoal.

Door: Justin Polman