04.03.2018 13:01

De 5 mooiste momenten uit interlands Sneijder

Wesley Sneijder zet een punt achter zijn interlandcarrière. De 33-jarige middenvelder zal niet meer in het shirt van het Nederlands elftal te bewonderen zijn, maar kan terugkijken op een geweldige interlandloopbaan.

1. De cirkel is rond
De eerste van velen: Nederland-Portugal (1-1) op 30 april 2003. In een oefenwedstrijd mocht de achttienjarige Sneijder zijn debuut maken van toenmalige bondscoach Dick Advocaat. Van de ploeg die toen in het Philips Stadion op het veld stond, bleven Sneijder en Arjen Robben het langst over als internationals.

Overigens kwam de cirkel mooi rond voor Advocaat en Sneijder. De Haagse oefenmeester was de eerste en de laatste bondscoach die een beroep deed op Sneijder. Op bezoek bij Roemenië (0-3) speelde Sneijder zijn laatste wedstrijd voor het Nederlands elftal.

2. De eerste goals
Sneijder had niet lang nodig om zijn stempel te drukken op het Nederlands elftal. Na zijn debuutwedstrijd tegen Portugal sprak Advocaat al snel het vertrouwen uit in de piepjonge Ajacied. En dat wist hij meteen te bekronen. In de tweede interland van Sneijder, tevens zijn eerste basisplaats, wist hij te scoren. Oranje moest alle zeilen bijzetten om kwalificatie voor het EK2004 af te dwingen en mede dankzij een doelpunt van Sneijder werd Moldavië verslagen: 5-0.

Na die zege volgde een play-off wedstrijd tegen Schotland. De winnaar van het tweeluik mocht naar het EK in Portugal. In Schotland ging de heenwedstrijd met 1-0 verloren, dus thuis moest Oranje de schade herstellen. Het EK dreigde mis te lopen, tot Sneijder de ploeg bij de hand nam. Met een zuiver schot in de hoek was zijn doelpunt de opmaat naar een ruime zege (6-0) en nog belangrijker: naar het EK. Een geweldig begin voor Sneijder: 3 interlands, 2 goals.

3. Hét WK van Sneijder
Wat kwam Oranje ontzettend dichtbij op het WK van 2010. Een fenomenale Sneijder gidste zijn land naar de finale tegen Spanje, waarin hij bijna de winnende assist verzorgde op Robben. Het mocht niet zo zijn, maar Sneijder was in de vorm van zijn leven. Vlak na de Champions League-winst met Inter Milan meldde hij zich bij bondscoach Bert van Marwijk voor een succesvolle campagne in Zuid-Afrika.

Met het winnende doelpunt tegen Japan (groepsfase, 1-0), het winnende doelpunt tegen Slowakije (achtste finale, 2-1), de winnende doelpunten tegen Brazilië (kwartfinale, 2-1) en een doelpunt tegen Uruguay (halve finale, 3-2), was Sneijder van ongekend groot belang voor Oranje. Behalve een zilveren medaille kwam de aanvallende middenvelder ook nog thuis met een individuele prijs: samen met Thomas Müller werd hij topscorer van het WK met 5 doelpunten.

4. De leider
Bij hoogte- en dieptepunten was Sneijder de man die altijd netjes de pers te woord stond. Hij was oprecht, maar liet de ploeg niet vallen. De dramatische campagne voor kwalificatie voor het EK2016 deed heel veel pijn, maar Sneijder nam altijd zijn verantwoordelijkheid. Met tranen in de ogen stond hij de NOS te woord na uitschakeling in de EK-kwalificatie voor het eindtoernooi in Frankrijk. "Ik ben leeg, fysiek en mentaal. Je gaat leeg, maar probeert toch de aansluiting te maken en er alles voor te doen. Maar helaas." Alle 10 de groepswedstrijden kwam Sneijder in actie, maar Oranje als geheel faalde.

Dan zijn de beelden na succes leuker om te zien. Na het bereiken van de WK-finale schoven Rafael van der Vaart en Nigel de Jong aan bij Jack van Gelder. Sneijder kwam langs en besloot zich te mengen in het interview. Door gebrek aan stoelen eindigde hij bij Van Gelder op schoot, met een vermakelijk gesprek tot gevolg.

5. Het record
In de jubileumwedstrijd tegen Luxemburg kwam alles samen voor Sneijder. Hij was jarig (33), werd recordinternational (131) én scoorde, wat tevens zijn laatste goal in het shirt van het Nederlands elftal bleek. Waar voormalig doelman Edwin van der Sar bleef steken op 130 interlands, is Sneijder tot 133 wedstrijden voor Oranje gekomen. De statistieken van 133 keer Sneijder in Oranje:

  • 31 doelpunten
  • 25 wedstrijden op een EK of WK
  • 8 doelpunten op een eindtoernooi
  • 54 vriendschappelijke wedstrijden
  • 54 EK of WK-kwalificatiewedstrijden
  • 12 gele kaarten
  • 0 rode kaarten
  • 113 basisplaatsen
  • 20 invalbeurten
  • 49 keer naar de kant gehaald

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner