09.06.2017 14:22

Jarige Sneijder draait al 15 seizoenen mee

Dubbel feest vrijdag voor Wesley Sneijder. De middenvelder is jarig (33) en kroont zich tot recordinternational van het Nederlands elftal (131). Sneijder gaat al 15 seizoenen mee op het hoogste niveau.

De geboren Utrechter begon zijn profcarrière bij Ajax. Trainer Ronald Komen gunde de achttienjarige middenvelder zijn debuut in de uitwedstrijd bij Willem II (0-6). Het was zijn eerste van de 170 wedstrijden die hij voor de Amsterdammers zou spelen. In zijn laatste seizoen (2006/2007) nam hij de ploeg echt bij de hand. Sneijder maakte 18 doelpunten in de Eredivisie, een aantal dat hij in de seizoenen erna nooit meer zou overtreffen. De gehele Europese top meldde zich bij Ajax en de keuze viel op Real Madrid.

  • Ajax: 5 seizoenen - 170 wedstrijden - 53 goals

In Spanje begon Sneijder onwaarschijnlijk goed aan het seizoen. Trainer Bernd Schuster liet hem, samen met Royston Drenthe en Ruud van Nistelrooy, op de eerste speeldag van de Primera División in de basis staan. Sneijder stal meteen de show. Tien minuten voor tijd maakte hij het winnende doelpunt tegen stadgenoot Atlético Madrid en ook in de volgende wedstrijden bleef hij op schot: 3 wedstrijden - 4 doelpunten.

De basisplaats gaf Sneijder niet meer uit handen. Zijn eerste seizoen voor De Koninklijke eindigde hij met 30 wedstrijden en 9 doelpunten, een ongekend succes. Die vorm wist de aanvallende middenvelder echter niet vast te houden. Het tweede seizoen was met 22 competitiewedstrijden en 2 doelpunten al een minder groot succes, waarna er werd aangestuurd op een vertrek. Inter Milan meldde zich in Madrid en Sneijder verkaste naar Italië.

  • Real Madrid: 2 seizoenen - 53 wedstrijden - 11 doelpunten

Trainer José Mourinho wist bij Inter het beste in Sneijder naar boven te halen. De aanvallende middenvelder werd de spil in zijn tactiek en Sneijder werd vertroeteld door Mourinho. De samenwerking was een groot succes. In het eerste seizoen in Italië won Sneijder al meteen de Treble. Alle 11 wedstrijden van de gewonnen Champions League-campagne stond Sneijder op het veld, waardoor hij in de Serie A soms wat rust kreeg. Met 26 competitiewedstrijden (4 doelpunten) bleef zijn aandeel ook in de titel enorm groot. Sneijder kwam helemaal tot zijn recht onder Mourinho.

Met het vertrek van Mourinho naar Real Madrid, kwam er ook wat klad in de prestaties van Sneijder bij Inter. Opvolger Rafa Benítez kon niet dezelfde resultaten boeken als zijn voorganger. Sneijder bleef zijn belangrijke en centrale rol houden, maar was minder beslissend. Na de Italiaanse beker in 2011 en geen prijzen in 2012, besloot Sneijder in de winter van 2012/2013 een stapje terug te doen naar Galatasaray.

  • Inter Milan: 3,5 seizoenen - 116 wedstrijden - 22 doelpunten

En inmiddels heeft Sneijder er al 4,5 seizoenen in Turkije opzitten. Vooral de start was - net als bij zijn eerdere clubs - indrukwekkend. In de eerste 2 volledige seizoenen wist Sneijder de dubbele cijfers te halen in zijn productie: 12 en 10 competitiedoelpunten. Vervolgens werd hij alsnog geregeld opgesteld, maar bleef de productie beide keren steken op 5 doelpunten.

  • Galatasaray: 4,5 seizoenen - 168 wedstrijden - 43 doelpunten

Tussen het clubvoetbal door, kroont Sneijder zich tot recordinternational van het Nederlands elftal. Alle statistieken over zijn interlands zijn hier te vinden, terwijl de 5 mooiste momenten uit zijn interlandcarrière hier op een rij zijn gezet.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner