24.06.2017 18:50

Trefzekere Ronaldo heeft Puskás in het vizier

Cristiano Ronaldo is hard op weg om de meest scorende international te worden op de Europese bodem. De speler van Real Madrid was in de gewonnen wedstrijd tegen Nieuw Zeeland (0-4) trefzeker en staat nu op 75 treffers in het shirt van Portugal.

Dankzij zijn goal tegen Nieuw Zeeland kwam Ronaldo op gelijke hoogte met Sándor Kocsis, die voor Hongarije evenals 75 keer scoorde voor zijn land. Ronaldo moet alleen Ferenc Puskás voor zich dulden. De Hongaar scoorde 84 doelpunten voor zijn land en is daarmee de meest scorende international in Europa. Ronaldo scoorde zijn allereerste interlanddoelpunt op het EK 2004, in de openingswedstrijd tussen Portugal en Griekenland (1-2).

Of het Ronaldo ook lukt om het wereldrecord van Ali Daei (109 doelpunten voor Iran) te verbreken is nog de vraag. Wel heeft de Portugees het aantal van 77 doelpunten van Pelé in het vizier.

Tegen het al uitgeschakelde Nieuw Zeeland liet Ronaldo kansen liggen om zijn record verder aan te scherpen. De sterspeler kreeg drie goede kopkansen, maar telkens had doelman Stefan Marinović een antwoord. Vanaf elfmeter was de doelman wel kansloos op Ronaldo. Portugal verdiende die penalty nadat Danilo werd vastgehouden binnen de zestien.

Nog voor rust werd het 0-2. Op aangeven van Eliseu verdubbelde Bernardo Silva de score. In de tweede helft wist ook spits André Silva het net te vinden. Invaller Nani had het slotakkoord: 0-4. Het al uitgeschakelde Nieuw Zeeland kon daar weinig tegenover stellen. Eén keer was Chris Wood dichtbij een doelpunt, maar zijn poging werd gekeerd door Rui Patricio. En zo lukte het Nieuw Zeeland ook op de vierde Confederations Cup niet om een wedstrijd te winnen.

Portugal gaat dankzij de overtuigende overwinning op Nieuw Zeeland als groepshoofd door. Dat betekent dat de Portugezen de nummer twee van groep B treffen. Zondag wordt bekend wie de tegenstander wordt van de Europees Kampioen in de halve finale.

Door: Ilona van der Werf