04.04.2018 13:15

Nederlandse verdedigers overklassen overige linies

Waar een aantal jaar geleden Nederland een wereldploeg was met exponenten bij Europese topclubs die gepositioneerd stonden in de aanval of op het middenveld, is dat tegenwoordig helemaal anders. Nederland is vooral goed in het opleiden van verdedigers, zo blijkt uit de marktwaardes.

Onder meer de aanvallend ingestelde spelers als Ruud van Nistelrooy, Patrick Kluivert, Roy Makaay, Marc Overmars, Robin van Perise, Clarence Seedorf en Arjen Robben waren (begin) deze eeuw dé gezichtsbepalers van het Nederlands elftal. Zet daar de huidige generatie tegenover (onder meer Bas Dost, Wout Weghorst, Memphis Depay, Luuk de Jong en Quincy Promes) en het verschil is meteen duidelijk.

En dat terwijl Nederland qua verdedigende spelers bijna uit haar voegen barst op dit moment. Net na de eeuwwisseling waren onder meer Jaap Stam en Frank de Boer echte heersers in Oranje, maar een aantal jaren later werd dat het niveau steeds iets minder. Zo waren Joris Mathijssen, André Ooijer en John Heitinga jarenlang de mandekkers in Oranje. Zeer verdienstelijk, maar niet van dezelfde klasse. De huidige generatie begint mooie contouren te krijgen, met onder meer Virgil van Dijk, Stefan de Vrij en aanstormend talent Matthijs de Ligt. 

Kijken we naar de marktwaardes van de vijf beste aanvallers, middenvelders, verdedigers en keepers die de Nederlandse nationaliteit hebben, dan prijken de verdedigers ruim bovenaan. Van Dijk, De Vrij en De Ligt zijn samen met Daley Blind en Nathan Aké liefst honderdvijftig miljoen euro* waard. Dat is ruim vijftig miljoen euro meer dan de vijf beste spelers uit de overige linies uit Nederland.

De waardevolste linies van Oranje (vijf spelers met hoogste marktwaarde per linie):

  1. Verdedigers: €150.000.000
  2. Middenvelders: €97.000.000
  3. Aanvallers: €94.000.000
  4. Keepers: €29.000.000

* Alle marktwaardes zijn afkomstig van Transfermarkt.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner