15.06.2018 19:05

Iran wint op valreep van Nederlands getint Marokko

Iran heeft een enorme dreun uitgedeeld aan Marokko. In de absolute slotfase maakte Azaz Bouhaddouz onfortuinlijk een eigen doelpunt, die de pijnlijke nederlaag inleidde. Marokko was getuige de cijfers heersend.

Bouhaddouz kwam in de 77e minuut in de Marokkaanse ploeg voor Ayoub El Kaabi. In de vijfde van de zes minuten blessuretijd kopte de spits een vrije trap van Iran keihard tegen de eigen touwen. Bouhaddouz was de eerste invaller die een eigen goal op een WK maakte sinds Emmanuel Petit in 2006. De Iraniërs hadden de hulp van Marokko ook duidelijk nodig: in de tweede helft ondernam het land geen één poging.

Beide ploegen kregen in de eerste helft wat kansen, maar Marokko domineerde het spelbeeld. Een opvallend feit uit de eerste helft is dat Marokko-aanvoerder Mehdi Benatia 41 passes verstuurde. De verdediger van Juventus kwam daarmee dicht in de buurt van het volledige Iraanse elftal, dat tot 62 balverplaatsingen kwam.

Hoekschoppen
Marokko kwam via Hakim Ziyech nog het dichtst in de buurt van een doelpunt. Zijn inzet werd gekeerd. Daarnaast nam hij alle vijf de hoekschoppen die de Marokkanen kregen, maar ook die leverden geen doelpunt op. Dat was overigens een primeur geweest: nog nooit scoorde Marokko op een wereldkampioenschap uit een standaardsituatie.


Lees ook: Eerste zege Uruguay in openingsduel na 48 jaar


Het was overigens niet opvallend dat de brilstand lang intact bleef. Beide ploegen slagen er namelijk regelmatig in om de nul te houden. Iran had een reeks van twaalf wedstrijden zonder tegendoelpunt, Marokko bleef de gehele kwalificatiereeks zonder tegendoelpunten. 

Het was een Nederlands getint duel. Ajacied Hakim Ziyech, Feyenoorders Karim El Ahmadi en Sofyan Amrabat, Amsterdammer Mbark Boussoufa en voormalig PSV-spits Nordin Amrabat kwamen in actie voor Marokko. Iran liet AZ-vleugelaanvaller Alireza Jahanbakhsh vanaf het begin starten.

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner