31.05.2019 10:00

De 5: Frankrijk's beste spelers van gewonnen WK u20

Elke vrijdagochtend om 10.00 uur presenteren wij de rubriek 'De 5'. Je kunt opvallende feiten verwachten, mooie stadions, lastige tegenstanders en/of lachwekkende momenten. Vanwege het huidige u20 Wereldkampioenschap kijken we terug op de vijf beste spelers van Frankrijk u20, dat zes jaar geleden het WK u20 in Turkije wist te winnen van Uruguay na strafschoppen. 

1 – Paul Pogba
De vedette van Manchester United was in 2013 de grote man bij zijn leeftijdsgenoten op het WK u20, zoals hij die status nu deelt met onder meer Kylian Mbappé en Antoine Griezmann. Pogba had in 2013 al 27 Serie A-wedstrijden in de benen en bleef na het toernooi nog drie seizoenen in Turijn voordat hij de overstap maakte naar Manchester United. Die ploeg betaalde 105 miljoen euro, terwijl het Pogba een aantal seizoenen daarvoor nog gratis had laten gaan naar Juventus. 

2 – Lucas Digne
Vier dagen na de gewonnen finale tegen de Uruguayanen maakte Digne de overstap van OSC Lille naar Paris Saint-Germain. Daar was hij de beoogde nieuwe linksback, maar een vaste basisspeler werd hij nooit. Twee seizoenen was hij contractspeler in Parijs en tweemaal kwam hij tot vijftien wedstrijden. Nadat hij voor een seizoen was verhuurd aan AS Roma, pikte FC Barcelona hem drie seizoenen geleden op voor ruim zestien miljoen euro. Bij de Catalanen kreeg Jordi Alba de voorkeur, waardoor hij werd verkocht aan Everton FC. 

3 – Kurt Zouma
Als speler van AS Saint-Étienne werd Zouma opgeroepen voor het WK u20. Na de eindzege bleef hij nog één seizoen bij die club voordat hij naar Chelsea FC transfereerde. Daar leek Zouma zich te kunnen ontwikkelen tot wereldtopper, maar in drie seizoenen had hij nooit écht een basisplaats. Vorig seizoen werd de mandekker verhuurd aan Stoke City, waar hij de onvervalste leider bleek. Zouma, die bij Chelsea nog een contract tot de zomer van 2023 heeft, mocht niet definitief vertrekken van de clubleiding. Daarom besloten The Blues hem te verhuren aan Everton FC, waar hij dit seizoen sterkhouder was. 

4 – Florian Thauvin
Tijdens het toernooi in 2013 scoorde Thauvin de meeste Franse treffers, na niemand minder dan Yaya Sanogo. Thauvin maakte er drie, terwijl Sanogo viermaal het net vond. Het duurde even voordat hij zijn belofte inloste op clubniveau, maar vorig seizoen toonde de Olympique Marseille-aanvaller zijn klasse. Namens die club maakte hij afgelopen seizoen liefst 22 doelpunten in de Ligue 1. Helaas net niet genoeg voor de topscorerstitel, want Edinson Cavani maakte er 28. Afgelopen seizoen was Thauvin zestien keer trefzeker in de Ligue 1. 

5 – Geoffrey Kondogbia
Als speler van Sevilla FC maakte hij furore tijdens het WK u20. Het leverde hem een transfer op naar AS Monaco, voor liefst twintig miljoen euro ging hij naar het prinsendom. De doorbraak liet niet lang op zich wachten, waarna Inter 36 miljoen euro voor hem neertelde. In Italië ontwikkelde hij zich niet zoals gehoopt en dus verhuurde die club hem afgelopen seizoen. Bij Valencia CF speelde hij geweldig, waarna de Spanjaarden besloten hem definitief over te nemen voor 25 miljoen euro. Daar heeft de club geen spijt van gehad, want met sterkhouder Kondogbia eindigde Valencia CF als vierde in La Liga (volgend seizoen Champions League), bereikte het de halve finale van de Europa League en won het vorige week met 2-1 de Copa del Rey-finale van FC Barcelona.

Onder andere deze spelers zijn niet geselecteerd: Samuel Umtiti, omdat hij niet in actie kwam tijdens de finale, terwijl ook Paris Saint-Germain doelman Alphonse Aréola het net niet gehaald heeft in deze lijst. Jean-Christophe Bahebeck (momenteel FC Utrecht) en Sanogo (ex-Ajax, foto onder) hebben zich niet ontwikkeld zoals gehoopt.

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner