16.10.2018 13:00

België is het Nederlands elftal al twintig jaar de baas

Daags na de eclatante doch geflatteerde overwinning (3-0) van het Nederlands elftal op Duitsland in de Nations League, oefent de ploeg van Ronald Koeman tegen België. Kan Oranje ook stunten tegen de nummer één van de wereld? 

De Rode Duivels voeren namelijk de hernieuwde FIFA ranking aan, al deelt het de bovenste trede samen met Frankrijk. Oranje staat op de zeventiende plaats en hoopt te stijgen op de ranglijst, wat goed mogelijk is bij een zege of gelijkspel in het Koning Boudewijnstadion (Brussel). Echter moet Oranje daar zien af te rekenen met een negatief complex ten opzichte van België. Al ruim twintig jaar zijn onze zuiderburen namelijk de baas over Nederland op voetballend gebied.

Hoewel België pas de laatste jaren fantastisch presteert, dateert de laatste overwinning van het Nederlands elftal van 1997. In aanloop naar het Wereldkampioenschap van 1998 in Frankrijk won Oranje met 3-1, door doelpunten van Jaap Stam, Patrick Kluivert en Dennis Bergkamp. Namens de Belgen scoorde verdediger Lorenzo Staelens. Sindsdien troffen beide landen elkaar nog zeven keer en vijfmaal eindigde het in een gelijkspel. De overige twee wedstrijden waren een prooi voor België. 


 Lees ook: VIDEO: Memphis kiest zijn 5 favoriete Oranje-goals 


55 om 41 zeges
In totaal werd het duel tussen Nederland en België 126 keer afgewerkt. Van de voorgaande 126 wedstrijden won Nederland er 55 en gingen de Rode Duivels 41 keer aan de haal met de zege. Dertig keer was er een gelijkspel, waaronder het meest recente duel. In 2016 eindigde het in 1-1 door treffers van Davy Klaassen en Yannick Ferreira-Carrasco. Ontmoetingen tussen België en Nederland vonden hoofdzakelijk in de vriendschappelijke sfeer plaats: 108 van de 126 wedstrijden. 

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner