16.01.2019 12:15

10 Nederlandse toptalenten die in het buitenland spelen

Net als Ki-Jana Hoever, Tahith Chong en Philippe Sandler beproeven nog een aantal Nederlanders hun geluk in de jeugdopleiding van een buitenlandse club. In dit artikel staan in willekeurige volgorde tien grote Nederlandse talenten die in het buitenland actief zijn en die nog niet debuteerden in een officieel duel in de hoofdmacht. 

Daishawn Redan (17) – Chelsea FC
De spits van Chelsea FC is één van de grootste Nederlandse talenten. Zo werd Redan afgelopen jaar topscorer van Europa. De aanvaller, die Ajax verliet voor een avontuur in Londen, maakte namens The Blues en vertegenwoordigende elftallen van Oranje in totaal negentien treffers en houdt daarmee onder andere Edin Džeko en Antoine Griezmann achter zich. Bij Chelsea FC wordt hij gezien als toekomstige speler voor het eerste. Het is te hopen voor Redan dat die mogelijkheid niet lang op zich laat wachten.

Top 5 UEFA-topscorers in 2018:

  1. Daishawn Redan (Chelsea FC/Nederland) – 19 goals
  2. Nikita Tromp (Nederland vrouwen onder 17) – 15 goals
  3. Edin Džeko (AS Roma/Bosnië en Herzegovina) – 13 goals
  4. Munas Dabbur (RB Salzburg) – 12 goals
  5. Antoine Griezmann (Atlético Madrid/Frankrijk) – 12 goals

Juan Familia-Castillo (18) – Chelsea FC
Bij Chelsea FC loopt er een landgenoot van Redan: Familia-Castillo. De linksback die eveneens als linkshalf of linksbuiten uit de voeten kwam, speelde in de jeugd van Ajax een goed seizoen in de UEFA Youth League. Het zorgde ervoor dat hij in de belangstelling kwam te staan van meerdere Europese topclubs. Het werd Chelsea FC, waar hij dit seizoen vaste waarde is in de u23 ploeg. Familia-Castillo speelde al veertien wedstrijden mee. 

Melayro Bogarde (16) – TSG 1899 Hoffenheim
Hij is het neefje van Jong Ajax-assistent trainer en voormalig Oranje-international Winston Bogarde. Echter kwam hij niet uit voor de jeugdteams van Ajax, maar werd hij door TSG 1899 Hoffenheim bij Feyenoord weggeplukt. De zestienjarige speler kon ook naar onder meer Manchester City, Manchester United, Chelsea FC en Liverpool FC, maar besloot naar Duitsland te verkassen. 

Joshua Zirkzee (17) – Bayern München
Afgelopen zomer mocht Zirkzee al ruiken aan het grote werk. De talentvolle spits ging met de A-ploeg mee naar Amerika, kreeg speelminuten en maakte zelfs een doelpunt tegen Paris Saint-Germain in een vriendschappelijk duel. Zirkzee, die voorheen uitkwam voor Feyenoord en ADO Den Haag, hoopt in Duitsland door te breken en onder meer in het rijtje te komen met Thomas Müller en Joshua Kimmich. 

Immanuel Pherai (17) – Borussia Dortmund
Een ander Nederlands toptalent die in de jeugdopleiding zit van een Duitse topclub is Pherai. De aanvallende middenvelder kwam over van AZ Alkmaar en genoot ook van de belangstelling van Manchester United en Ajax. Als speler van Borussia Dortmund u19 is hij dit seizoen een vaste waarde. Zo scoorde hij al tweemaal in de UEFA Youth League namens die ploeg. 

Jayden Braaf (16) – Manchester City
Braaf speelde namens Ajax en PSV in Nederland, voordat hij besloot om naar Manchester City te verkassen. Omdat hij toen nog geen zestien jaar oud was, werd hij tijdelijk gestald in de jeugdopleiding van NAC Breda. Daar verbleef hij tot zijn zestiende verjaardag. De nog altijd zestienjarige speler maakte afgelopen maandagavond 14 januari namens Manchester City u23 al zijn debuut in de u23 Premier League Division 1. Tegen Arsenal FC u23 (5-1 verlies) stond hij aan de aftrap. 

Millen Baars (18) – Manchester United
Bij de grote concurrent van Manchester City speelt een andere Nederlander: Baars verdedigt het shirt van Manchester United. Zijn vertrek bij Ajax was een opvallende, want in de B1 was hij nog aanvoerder van de Amsterdammers. Baars mengde zich echter graag in discussies met de technische beleidsbepalers en daar was men bij Ajax niet van gediend. De grote buitenlandse clubs hadden allemaal interesse, zijn keuze viel op Manchester United.

Leandro Fernandes (19) – Juventus
Bij PSV werd Fernandes gezien als groot talent, maar niet als de grootste van zijn lichting. Daarom was het des te opvallend dat Juventus interesse toonde. De Oude Dame richtte afgelopen zomer een u23 ploeg op en daarom was het op zoek naar jonge talenten. Voor liefst vijfhonderdduizend euro verkaste hij naar Turijn. 

Xavi Simons (15) – FC Barcelona
Of Xavi Simons écht zo'n groot talent is, moeten de aankomende seizoenen uitwijzen. Het is nog lastig om te beoordelen, maar bij FC Barcelona is hij in de jeugd vaak aanvoerder van zijn lichting en wordt hij gezien als een potentiële eerste elftalspeler. Dat zegt al voldoende. Dit seizoen draagt hij de aanvoerdersband namens FC Barcelona u17. 

Vicente Besuijen (17) – AS Roma
Besuijen is geboren in Colombia, maar geadopteerd door Nederlandse verzorgers. Nadat hij Ajax moest verlaten, maakte hij indruk als speler van FC Volendam. Hij werd uitgenodigd voor een trainingsstage bij Tottenham Hotspur, maar koos ervoor om naar AS Roma te verkassen. Vorig seizoen debuteerde hij in de Youth League en maakte hij ook een treffer tegen de leeftijdsgenoten van Qarabağ FK.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner