16.10.2019 08:15

Zeer zeldzame nederlaag Iran in WK-kwalificatiecyclus

Terwijl in Europa de kwalificatiewedstrijden voor het Europees Kampioenschap van 2020 worden afgewerkt, strijden elders op de wereld alweer landen tegen elkaar voor een plek op het Wereldkampioenschap van 2022.

Dat gebeurt onder meer in Azië, waar de landen zich in de groepsfase (tweede ronde) zich bevinden. Het Iran van onder meer Alireza Jahanbakhsh hoopt zich uiteraard te plaatsen voor het mondiale toernooi, net zoals het dat deed tijdens de WK's van 2018 en 2014. Iran is de laatste jaren dus vaak van de partij en dat komt mede door de gigantisch lange zege in kwalificatiewedstrijden waarover het beschikte. 

Beschikte inderdaad, want voor het eerst sinds 2012 heeft Iran een kwalificatiewedstrijd voor het WK verloren. Dat gebeurde dinsdagavond op bezoek bij Bahrein. De voorlaatste nederlaag tijdens de kwalificatiecyclus was in november 2012. Destijds ging Iran met 0-1 onderuit op eigen veld tegen Oezbekistan. Na de nederlaag tegen Bahrein hoeft Iran nog niet te vrezen. Het land staat nog altijd bovenaan in de kwalificatiegroep, mede door de duizelingwekkende 14-0 overwinning op Cambodja eerder deze week. 

Van Marwijk
De Verenigde Arabische Emiraten stelde afgelopen maart Bert van Marwijk aan als bondscoach. Het ging de Nederlander allemaal voor de wind bij de oliestaat, want sinds zijn aanstelling verloor de keuzeheer nog niet. Afgelopen dinsdag verloor de Verenigde Arabische Emiraten met 2-1 van Thailand, net als het verlies van Iran in de kwalificatiereeks voor het WK. 

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner