28.10.2019 09:45

Hoe zagen eerdere Oranje u17 teams er uit op de WK's?

Het Nederlands elftal u17 speelde afgelopen nacht de openingswedstrijd van het Wereldkampioenschap u17 in Brazilië. Die verliep niet bepaald zoals gehoopt, want van de leeftijdsgenoten uit Japan werd met 3-0 verloren.

Dat deed de ploeg van bondscoach Peter van der Veen in Estádio Kléber Andrade (Cariacica) met de zes Ajacieden Calvin Raatsie, Devyne Rensch, Anass Salah-Eddine, Kenneth Taylor, Naci Ünüvar en Sontje Hansen in de basis. Daarnaast stonden ook Mohamed Taabouni (AZ Alkmaar), Naoufal Bannis (Feyenoord), Ki-Jana Hoever (Liverpool FC), Ian Maatsen (Chelsea FC) en Melayro Bogarde (1899 Hoffenheim) aan de aftrap. Geen misselijke namen. Maar zegt dat ook iets over hun toekomst? Wij blikken terug op de teams van Oranje o17 die de openingswedstrijd speelden tijdens de laatste drie WK-deelnames. 

2011: 1-0 verlies tegen Congo
Een zeer talentvolle groep met onder meer Memphis Depay, Terence Kongolo, Jetro Willems, Karim Rekik en Tonny Vilhena stonden in 2011 aan de aftrap (Nathan Aké was invaller). Diezelfde ploeg was een paar maanden daarvoor Europees Kampioen geworden, maar de openingswedstrijd verliep niet goed. Congo, waar Mavis Tchibota als huidig speler van PFC Ludogorets Razgrad de bekendste van is, won met 1-0. Minder bekende namen van Oranje destijds waren keeper Boy de Jong en aanvoerder Daan Disveld. Oranje werd in de poulefase uitgeschakeld. 

Klik hier of op de afbeelding om naar het duel te gaan.

2009: 2-1 verlies tegen Colombia
Huidig Oranje-international Joël Veltman begon destijds nog op de bank, onder meer Dico Koppers en Ruben Ligeon kregen de voorkeur. Dat is nu redelijk ondenkbaar, net zoals dat Patrick ter Mate de eerste doelman was en niet Warner Hahn. Wel waren de latere internationals Bruno Martins Indi, Stefan de Vrij en Adam Maher basisklanten, evenals bekende spelers als Zakaria Labyad, Luc Castaignos, Oğuzhan Özyakup (inmiddels Turks international) en Ola John. Een zege leverde openingswedstrijd niet op, want Colombia, met onder meer oud-PSV'er Santiago Arias bij de eerste elf, was met 2-1 te sterk. Verder dan de poulefase raakte de Oranje-talenten niet. 

Klik hier of op de afbeelding om naar het duel te gaan.

2005: 5-3 winst op Qatar
Grote kans dat je nooit iets hebt vernomen van spelers als Mike van der Kooy, Niels Vorthoren en Melvin Zaalman. Toch waren zij alledrie basisspelers van Oranje u17 tijdens de openingswedstrijd op het WK in 2005. De bekendste van die ploeg is ongetwijfeld Tim Krul, die inmiddels stabiele Premier League-keeper speelde tijdens het WK 2014 een grote rol in de penaltyserie tegen Costa Rica. Ook Ruud Vormer, Dirk Marcellis en Vurnon Anita groeiden uit tot (kortstondige) internationals. Op de bank zaten ook nog Jan-Arie van der Heijden en Erik Pieters. De leeftijdsgenoten uit Qatar werden met 5-3 verslagen. Oranje won in 2005 de troostfinale en werd zodoende derde.

Klik hier of op de afbeelding om naar het duel te gaan.

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner