20.06.2013 03:00

Italië in halve finales Confederations Cup na sensationele zege op Japan

Italië heeft dankzij een zege (4-3) op Japan de halve finales van de Confederations Cup bereikt. Japan is door de nederlaag uitgeschakeld. De twee ploegen schotelden een spektakelstuk voor. Italië kwam terug van een 0-2 achterstand, maar raakte een 3-2 voorsprong ook net zo snel weer kwijt. Uiteindelijk trok Italië in de slotfase toch nog aan het langste de eind.

Italië werd na het beginsignaal overrompeld door Japan. De Aziaten toonden lef en trokken met fris en verzorgd aanvallend voetbal ten strijde. Italië, dat zelf onthutsend zwak speelde, kwam met de rug tegen de muur te staan. Het doelpunt van Keisuke Honda (strafschop) na ruim 20 twintig minuten voetbal was daarom ook meer dan verdiend. Italië bleef ondermaats spelen en riep meer onheil over zich af. En dat kwam er ook toen Shinji Kagawa profiteerde van mistasten van Giorgio Chiellini. De eerste leek af te stevenen op een comfortabele voorsprong voor Japan, maar daar stak Daniele De Rossi een stokje voor. De Italiaanse middenvelder kopte op slag van rust een hoekschop hard binnen.

In een mum van tijd waren de rollen omgedraaid. Binnen tien minuten in de tweede helft nam Italië de leiding. De Azzurri werd bij de gelijkmaker een handje geholpen door Atsuto Uchida, die zijn eigen doelman Eiji Kawashima passeerde. Amper bekomen van het eigen doelpunt, capituleerde de Japanse doelman opnieuw. Hij had geen antwoord op de harde strafschop van Mario Balotelli.

Japan leek niet onder de indruk te zijn van de mokerslag die Italië uitdeelde. De Aziatische kampioen bleef op dezelfde manier voetballen en dat resulteerde in de gelijkmaker via het hoofd van Shinji Okazaki. In een hectische slotfase leek Japan de overwinning binnen te halen. De grootste kans werd via de paal en later de lat om echter zeep geholpen. Tegen de verhouding in viel het doelpunt aan de andere kant. Sebastian Giovinco rondde een fraaie combinatie succesvol af.

Hoewel Japan recht op meer had, is het toernooi voorbij. Het duel van komende zaterdag met het eveneens uitgeschakelde Mexico is dus om des keizer sbaard. Ook bij het treffen tussen Italië en Brazilië staat weinig meer op het spel. Omdat de Brazilianen ook al gekwalificeerd zijn voor de halve finale, bepaalt de wedstrijd alleen wie zich tot groepswinnaar van poule A mag noemen.