18.06.2013 00:00

Nigeria wint wedstrijd, Tahiti de sympathie

Dat Tahiti mee mocht doen aan de Confederations Cup was al een hele prestatie, maar de deelname heeft maandagavond in de wedstrijd tegen Nigeria extra glans gekregen. Dat de voetbaldwerg, die maar over één profvoetballer kan beschikken, al zijn wedstrijden zou verliezen, stond van tevoren al vast. Maar de voetballers van de eilandengroep kunnen na het toernooi met opgeheven hoofd weer terug naar Oceanië, doordat Jonathan Tehau tegen Nigeria een doelpunt heeft gemaakt. De wedstrijd werd overigens wel met ruime cijfers door de Afrikaans kampioen gewonnen: 6-1.

Nigeria zal ongetwijfeld ontevreden zijn over de wedstrijd tegen Tahiti. Na een helft spelen was de score 'slechts' 3-0. De score had veel hoger moeten zijn, want er werden veel kansen gemist door de Afrikanen. Elderson zorgde met een afstandsschot, dat door twee spelers van Tahiti werd aangeraakt, voor het openingsdoelpunt. Niet veel later verdubbelde Oduamadi de score, na een foute pass op het middenveld van Tahiti. Voordat er een halfuur was gespeeld, maakte dezelfde Oduamadi ook zijn twee goal. Na een blunder van doelman Samin kon hij de bal simpel tegen de touwen schieten. De keeper maakte in het restant van de wedstrijd zijn fout ruimschoots goed door Nigeria een aantal keer van scoren af te houden.

Het moment van de wedstrijd vond plaats in de tweede helft. Tahiti kreeg een corner, waarbij uitblinker Varihua achter de bal ging staan. De enige profvoetballer van Tahiti legde de bal bij de tweede paal, waar Jonathan Tehau in kwam lopen. Met een harde kopbal passeerde hij doelman Enyeama en bekroonde de inzet van het land uit Oceanië. Het doelpunt werd door de spelers van Tahiti gevierd alsof het winnende doelpunt was gemaakt.

Ondanks een goed optreden in de tweede helft, was de kracht een kwartier voor tijd bij de spelers van Tahiti weggeëbd. Nigeria, dat niet erg sterk speelde, maakte daar gebruik van door nog driemaal in het laatste kwartier te scoren. Eerst maakte doelpuntenmaker Tehau na een actie van ex-VVV'er Musa een eigen doelpunt. Vervolgens scoorden Elderson en Oduamad de 5-1 en 6-1.

Door de overwinning is Nigeria nu de koploper in Poule B. De volgende twee wedstrijden zal het de Afrikaans kampioen echter minder makkelijk vergaan, want Uruguay en Spanje staan op het programma. Die twee landen speelden een dag eerder, op de zondag tegen elkaar Wereldkampioen Spanje won, ondanks de kleine overwinning, met 2-1 overtuigend van de ploeg uit Zuid-Amerika. Donderdag speelt Tahiti tegen Spanje en Nigeria tegen Uruguay.