23.06.2013 00:00

Mexico verlaat Brazilië met opgeheven hoofd

Mexico heeft Japan in de laatste groepswedstrijd met 2-1 verslagen. In de eerste helft was Japan beter, maar de Mexicanen vochten zich terug in de wedstrijd. Twee doelpunten van Javier Hernández maakte het verschil, Shinji Okazaki was trefzeker voor Japan.

Het eerste kwartier begon aardig. Shinji Kagawa kreeg een grote mogelijkheid om de Japanners op voorsprong te zetten. Oog in oog met Guillermo Ochoa schoot de Japanner de bal echter tegen de doelman aan. Even later belandde de bal wel in het net. Het afstandsschot van Yasuhito Endō werd aangeraakt door Shinji Okazaki, waardoor de bal in het doel vloog. Okazaki stond buitenspel, hierdoor moest de scheidsrechter het doelpunt afkeuren. Lange tijd gebeurde er niks meer, totdat Andrés Guardado een grote kans kreeg. Guardado kreeg een voorzet vanaf de linkerflank. De Mexicaanse middenvelder werd niet gehinderd, maar kopte de bal op de paal. Een grote misser.

De Mexicanen kwamen sterk uit de kleedkamer. Al vroeg in de tweede helft kopte Javier Hernández een voorzet van Guardado van dichtbij tegen de touwen. De Japanners waren onherkenbaar in de tweede helft en na 66 minuten spelen kwamen de Mexicanen zelfs op een verdiende 2-0 voorsprong. Een hoekschop van Giovani Dos Santos werd doorgekopt door Hiram Mier. Hernádez stond bij de tweede paal te wachten en kon de bal wederom van dichtbij binnenkoppen.

De wedstrijd leek gespeeld en lange tijd gebeurde er niks meer. Vlak voor tijd kwamen de Japanners toch tot scoren. Endō ontving een diepe bal en gaf hem direct voor op Okazaki, laatstgenoemde tikte de bal van dichtbij achter doelman Ochoa. In de blessuretijd kreeg Mexico nog een strafschop nadat Atsuto Uchida een domme overtreding op Hernández had begaan, de spits van Manchester United ging zelf achter de bal staan, maar miste de strafschop. Vervolgens schoot hij de rebound tegen de lat. Ondanks de misser van Hernández verlaten de Mexicanen het toernooi met een overwinning. Japan krijgt over een jaar een herkansing, Mexico moet zich nog plaatsen voor het Wereld Kampioenschap.