24.06.2013 00:00

Een doelpuntenfestijn, een gebroken record en een schitterend eerbetoon

Met die titel was de wedstrijd tussen Uruguay en Tahiti het beste te omschrijven. Vooraf was al duidelijk dat de ploeg uit Oceanië niet de favoriet was en waarschijnlijk met nul punten terug zou vliegen naar hun eiland. Toch probeerde de ploeg van coach Eddy Etaeta de schade te beperken. Het werd uiteindelijk 8-0 voor Uruguay: een einduitslag die gezien het belang van de wedstrijd er eigenlijk niet meer toe deed.

Uruguay was vanaf minuut één de bovenliggende partij. Coach Tabárez gaf zijn belangrijkste spelers rust en zo begonnen Suárez, Forlán, Cavani en aanvoerder Lugano op de bank. Abel Hernandez mocht nu in de spits beginnen en die kans greep hij met beide handen aan. Na één minuut en negentien seconden scoorde de Uruguayaanse spits uit een corner van oud-Ajacied Nicolas Lodeiro en zo kwam Uruguay al snel op 1-0. Twintig minuten later mochten de Uruguayaanse fans voor de tweede maal juichen. Opnieuw Abel Hernandez vond het net in de 24e minuut en vanaf dat moment ging het hard. Twee minuten later mocht de ervaren middenvelder Diego Pérez zijn naam op het scorebord zetten door in twee instanties doelman Meriel te verschalken. Na de derde treffer trok Uruguay zich wat terug en bood het kansen voor Tahiti. Steevy Chong Hue liet zich na een half uur zien voor de ploeg uit Oceanië met een paar flitsende acties aan de linkerkant. Vlak voor rust stelde de Zuid-Amerikaanse ploeg echter weer orde op zaken en maakte Hernandez een hattrick door de 4-0 binnen te schieten.

In de tweede helft ging Uruguay vrolijk door met het maken van doelpunten. In de 48e minuut kreeg het een grote kans op 5-0, maar de 37-jarige verdediger Andrès Scotti verzuimde om de strafschop binnen te schieten. De ervaren Scotti werd hierdoor even van zijn apropos gebracht en pakte twee minuten later zijn tweede gele kaart en kon vertrekken. Tahiti kon hier echter niet van profiteren, want de ploeg miste hiervoor teveel kwaliteit en stootkracht voorin.

De verhoudingen qua spelers op het veld werd in de 59e minuut weer recht getrokken toen ook Tehvarii Ludivion zijn tweede gele kaart pakte en ook Tahiti verder mocht met tien man. Dit werd een minuut later door Uruguay afgestraft, toen Lodeiro ook een treffer mocht maken en de stand op 5-0 bracht. Even later kreeg Uruguay opnieuw een penalty, toen de rappe buitenspeler van Tahiti Chong Hue probeerde mee te verdedigen. Dat liep niet helemaal goed af, met als gevolg een gele kaart voor Chong Hue en een penalty voor Uruguay. Ditmaal nam Hernandez plaats achter de bal en hij scoorde ditmaal wel vanaf elf meter: 6-0 in de 66e minuut.

Toen was het tijd voor Luis Suárez en kreeg hij ruim twintig minuten om ook een doelpuntje mee te pakken. Hij stond namelijk op 33 doelpunten, eentje minder dan topscorer aller tijden Diego Forlán, die op de bank bleef zitten. Suárez was erg aanwezig op het veld met zijn loopacties en zijn constante dreiging voorin. In de 81e minuut was het dan eindelijk raak voor de oud-Ajacied en huidige Liverpool speler, toen hij met links de 7-0 binnenschoot en zo op gelijke hoogte kwam met Forlán. Maar daar bleef het niet bij voor Suárez. In de 90e minuut was Hernandez sociaal genoeg om de bal af te leggen op de zich in betere positie verkerende Suárez en die schoot de 8-0 binnen. Forlán is afgelost, voorlopig, als alltime topscorer, Suárez is nu met 35 doelpunten de doelpuntenkoning van Uruguay. Niet lang daarna floot scheidsrechter Pedro Proença voor het einde van deze wedstrijd tussen Uruguay en Tahiti.

Na het laatste fluitsignaal deed zich nog iets opvallends voor. De spelers van Tahiti kregen vanaf de zijkant Braziliaanse vlaggen van de staf aangereikt en liepen daarmee over het veld. Samen met een spandoek met de tekst ‘Obrigado Brasil’ (Bedankt Brazilië) bedankten ze op deze manier het land, de inwoners en de organisatoren van dit toernooi. Een prachtig gebaar van een land dat de harten van voetbalfans wereldwijd heeft gewonnen. Niet door oogstrelend voetbal, maar wel met hun aanwezigheid, de vrolijke stemming en de mooie respectvolle gebaren naar hun tegenstanders toe. Obrigado Tahiti, voor jullie aanwezigheid hier bij deze Confederations Cup. Uruguay 8-0 Tahiti in het zonnige Recife.